Bästa miljövalet – Solfångare!

Solfångare är, enligt Theresa Palo, energi- och klimatrådgivare i Luleå kommun, ett jättebra alternativ. Speciellt när man kombinerar det med pellets- eller vedpanna.  
– Då slipper man elda på sommaren, säger hon. 

Text: Ann-Katrin Öhman

solenergi

På grund av våra långa dagar under sommaren har Sverige lika stor solinstrålning som länderna kring Medelhavet. Från april till september ger solen mellan 900 och 1000 kilowattimmar per kvadratmeter solfångare.

Solvärmen kan stå för huvuddelen av värme- och varmvattenbehovet under fyra till sex månader i södra Sverige och under en litet kortare period i norra Sverige.

 

Solpanel med kopparrör

– Solpaneler för att producera varmvatten är mycket bra med tanke på miljön. Jag rekommenderar den traditionella solpanelen med kopparrör för nordiska förhållanden. Att kombinera solenergi med andra värmekällor kan man också göra men den bedömningen får man göra från fall till fall, säger energiexpert Leif Kumlin.

Det går att få cirka hälften av varmvattenbehovet i ett småhus genom solenergi. Snittbehovet för en villa är 5000 kilowattimmar. En bra solpanel har en livslängd på cirka 20 år. Räknar man med ett elpris på 1 krona och 50 öre i dag så ger 2500 kilowattimmar 3750 kronor per år i besparing. Dessutom bör man räkna med en prishöjning på el med 5 procent per år, menar Leif Kumlin.

Theresa Palo brukar framför allt rekommendera solfångare till de som använder pellets- och ved.

Det blir miljömässigt väldigt bra att kombinera biobränsle och sol. Pelletspannan ger dessutom sämre effekt på sommaren och då är det bra att använda solfångaren. Det skönt att slippa elda på sommaren bara för att få varmvatten, säger hon.

 

Ofta en lönsam investering

Ett kombisystem består normalt av 8 till 12 kvadratmeter solfångare anslutna till en ackumulatortank med 500 till 750 liters volym. Till tanken ansluts även ved- eller pelletspannan. Solfångarna är dyra att investera i. Men en gång investeringen är gjord kostar de ingenting.

– Passa på att investera i solvärme när du ska byta värmepanna eller varmvattenberedare. Då blir merkostnaden för solvärmen som lägst. Fast allt beror förstås på vad man har för hus och vilka energibehoven är. Det gäller att ta kontakt med sin lokala energi- och klimatrådgivare som kan räkna på investeringen, säger Theresa Palo.

Det går inte att få bidrag till solfångare som producerar el. Solfångare kan också fungera som avfuktare i torpargrund, krypgrund eller källare som har problem med fukt.

– Solvärmen värmer grunden eller källaren på sommaren och torkar ut den. Det kan ersätta eldrivna avfuktare. Och oglasade poolsolfångare är det bästa alternativet om man vill värma en pool eller ett utomhusbad. Solen kan stå för hela värmeförsörjningen och utan någon merkostnad kan badsäsongen förlängas med några veckor, säger Dahn Gidstedt, handläggare på Energimyndigheten.

Han är förvånad över att solfångare inte har blivit vanligare.

– Jag tror att det beror på att många nöjer sig med billig och bekväm fjärrvärme i dag.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!