Vem vill inte ha en egen bastu? Att ha en bastu på tomten istället för i huset är mysigt och fördelaktigt på flera sätt, du behöver dessutom inte bygga om din bostad. Men det är inte den enda fördelen med att välja bastustuga. Här skriver vi om bastustugan och varför den är ett bra val.
Det är få saker som är så härliga som att ha en egen bastu. Har du inte någon i huset kan du bygga en bastustuga på tomten. Ett bastubygge är ett ganska omfattande projekt, men det är egentligen inte svårt, dessutom behöver du i de flesta fall inte ansöka om bygglov.
Precis som det är när det kommer till så många andra konstruktioner kan du välja mellan att skaffa din bastustuga nyckelfärdig, som byggsats eller att bygga den med lösvirke. Priserna på bastustugor i byggsats varierar från ungefär 20 000 kronor för de allra billigaste, till det femdubbla. Vill du inte bygga stugan alls kan du få den levererad nyckelfärdig, d.v.s. monterad och klar, men det kostar naturligtvis mer.
Det finns flera skäl till att välja en bastustuga, även i de fall då det är möjligt att bygga en bastu inne i huset. Dessa är:
- Du är mer fri att välja placering av bastustugan. Därför kan du placera den på den plats på tomten där du har den bästa utsikten.
- Om du behöver gå ut och svalka dig är det bara att gå ut genom dörren, du behöver inte gå genom halva bostaden för att komma ut.
- En modern bastustuga är mycket brandsäker, och väljer du en sådan får du en extra säkerhetsmarginal. Om det skulle börja brinna i bastun är risken betydligt mindre att elden sprider sig till bostadshuset. Ju längre från huset bastun är placerad, desto mindre är risken.
Tänk på det här inför ditt bastubygge
- Om du väljer att köpa din bastustuga som byggsats, vilket nästan alltid är billigast, lönar det sig att noggrant jämföra olika erbjudanden. Det kan nämligen skilja sig en hel del i vad olika hustillverkare och byggvaruhus erbjuder.
- Beroende på tomtens beskaffenhet, och vilka funktioner du vill ha i bastun, krävs olika mycket förarbete. El och vatten kräver grävarbeten, och det kan också krävas dränering för att få ett bra underlag för stugan. En bastustuga måste stå plant, och därför kan du bli tvungen att bygga en plintgrund.
- Om du vill kunna duscha inne i bastun måste du tänka på saker som avlopp och tätskikt. Om det känns för avancerat kan du bygga en utedusch utanför bastun.
- Om du köper en nyckelfärdig bastustuga, planera hur den ska lyftas på plats. Kanske kan leverantören ordna denna uppgift, kanske måste du hyra en traktor, kran eller hjullastare för detta.
- Om du istället väljer att bygga bastun av lösvirke, tänk på att säkra området kring aggregatet med brandsäkra material. Om du köper en byggsats eller en nyckelfärdig bastustuga ingår dessa. Därför kan det vara smart att sondera marknaden efter icke lösvirkesstugor även om du vill sköta ditt bastubygge helt på egen hand. Hur har hustillverkarna löst brandsäkerheten? Ta inspiration av detta i ditt bygge.
Tänk på att en bastustuga inte får placeras närmare vattenbrynet än vad strandskyddsreglerna tillåter. Reglerna kan variera från en kommun till en annan, och därför är det viktigt att alltid kontakta kommunens bygglovsenhet, även om bastubygget inte kommer att bli större än en friggebod eller ett attefallshus.
Vedeldad bastustuga eller elaggregat?
Några frågor att ställa dig, innan du tar ställning till om du ska välja en vedeldad bastustuga eller en som värms upp med ett elaggregat, är följande:
- Hur långt ifrån bostaden vill du placera bastun? Att dra en elledning kostar pengar, men å andra sidan kan du då installera elektrisk belysning. Väljer du att bygga bastun “off grid” måste du lysa upp den på annat sätt, exempelvis med fotogenlyktor som medför en liten ökning av brandrisken.
- Hur tätbebyggt är området? Röken från en vedeldad bastu kan irritera grannarna. Därför är elaggregat vanligast i tätbebyggda områden.
- Vilken budget har du? En vedeldad bastu blir oftast dyrare, eftersom kostnaden för skorsten tillkommer. Räkna med att bastustugan blir minst 10 000 kronor dyrare om du väljer ved som uppvärmning. Å andra sidan kostar det en del att dra el en längre sträcka, så om bastun ska byggas långt från bostadshuset kanske det ändå blir billigare att välja vedeldning. Har ni tillgång till ved till lågt pris kan det också vara mer ekonomiskt fördelaktigt att välja ett vedeldat bastuaggregat.
Räkna med att det behövs 1 kW per 1,3 kubikmeter rumsvolym. Du kan hitta tabeller som visar vilket aggregat som passar till den bastumodell du väljer hos tillverkaren, om du köper din bastustuga i byggsats.
Läs också: Bygga Bastu: 10-stegs guide för bastubygge
Om du väljer en eluppvärmd bastu måste aggregatet, och eventuell belysning, installeras av en behörig elektriker. Om du istället väljer vedeldning måste skorstenen besiktigas av en skorstensfejare.