- Annons -

Garageport – öppna dig!

Tiden när en garageport faktiskt bara var en trist garageport ligger bakom oss, idag finns det en uppsjö av typer, modeller, finesser och funktioner att fundera över. En guide över valmöjligheterna är på sin plats, så varsågod!

Att välja en garageport är inget oviktigt beslut. Dels tenderar garaget att få en allt större betydelse för villaägare – både som plats för bilen och som allmän förvaring och extrautrymme – och om man väljer en port med kvalitet kan man räkna med att den pryder sin plats i kanske 20 år. Rätt val höjer värdet på hela fastigheten. Såväl utseende som funktion har utvecklats ordentligt och idag väljer många att matcha garageporten med resten av huset för att få till en snygg helhet och kanske till och med unna sig lite lyx med fjärrstyrd öppning.

Möjligheterna att göra något både snyggt och praktiskt är antagligen större än de flesta tror och resultatet blir inte sällan överraskande bra. Och när ni bestämt er: se till att få en port med lång garanti och med service och support inbakat i köpet.

Varm- eller kallgarage?

Vad ska garaget användas till? Har ni tänkt förvara annat än bilen där är viss uppvärmning att rekommendera och då bör porten vara isolerad. Det för också det goda med sig att porten automatiskt blir lite mer stabil, den är tystare vid stängning/öppning, den håller längre och minskar kondensen inne i garaget. Har ni elbil är det en klar miljömässig fördel att batteriet är uppvärmt vid start.

Enkel- eller dubbelgarage?

Två portar är smidigt när gräsklippare, barnvagnar eller cyklar ska ut, en port ger större inkörsbredd. En vanlig dörr på sidan av garaget är alltid bra, för dagligt spring och när man ska hämta småsaker. Med en automatstyrd port och ström- avbrott blir sidodörren enda vägen in.

Vilken typ av port?

Vipport är den klassiska garageporten. Den är stabil och anpassningsbar i storlek, säker och enkel att montera. Finns i många färger och mönster. Stjäl en del utrymme inne i garaget och minskar inkörningshöjden. Takskjutportar och rullportar öppnas och stängs som en jalusi med ledade sektioner. Sparar utrymme både utanför och inne i garaget. Säkra och lämpliga för motorstyrning, lätta att underhålla och kan fås i många olika utföranden.

Slagport/dubbeldörr är särskilt lämplig för garage som används till förråd. Dörrarna är inte lämpliga för motorstyrning och kräver fritt utrymme framför garaget vid öppning. Klassiska och snygga, går att öppna bara halva, ingen verkstadskänsla. Finns i många modeller.

Newport Takskjutport Vintage X. Pris från 27 000 kr hos Garageportexperten.

Motordrift?

Automatisk öppnare är ofta ett tillval men kan vara svårt att montera på en gammal garageport. Besvärligt på slagportar då klämningsrisken är betydligt större. Tänk på säkerheten, framförallt om det finns små barn i hemmet. Med manuella portar slipper man teknikstrul men en motordriven port öppnas och stängs mer skonsamt och har ofta en säkrare låsanordning. Viktigt att motorn är CE-märkt.

Montera själv?

Många klarar det, den tunga biten är ofta att demontera en gammal port. Var gärna två personer vid monteringen och följ leverantörens anvisningar till punkt och pricka. I andra vågskålen: montering av garageport berättigar till ROT-avdrag.

Priser?

En enkel vipport är ofta det mest ekonomiska alternativet och en takskjutport med automatisk öppning ofta dyrare men priserna varierar mycket mellan olika fabrikat och leverantörer. Mellan tummen och pekfingret är prisspannet från 7 000 kr till 60 000 kr men beror på storlek, kvalitet, material, typ och eventuella monteringskostnader.

Finesser/nyheter Fjärrstyrning blir allt mer populärt. En fjärrkontroll kan visa statusen för porten (alltså om den är öppen eller stängd) och det går att koppla upp sig på hem- nätverket tillsammans med andra Smarta hem-prylar, eller sköta porten separat via Bluetooth. Att kunna styra garageporten via en app lockar en del.

Var uppmärksam på säkerheten – fall med hackade hemnätverk finns. Kodlås är smidigt, till exempel vid leveranser av paket när man inte är hemma (budet får en tillfällig kod och ställer in allt i garaget).

Det är även behändigt för hela familjen att komma in utan nyckel eller fjärrkontroll. Inbrottslarm går att installera i garage- porten, liksom belysning och ljusinsläpp vilket båda kan fylla på den estetiska kvoten ett par snäpp.

Intresserad utav att läsa mer om Garage? Läs då vår Garageguide här!

- Annons -