Skapa rätt stämning med mysig belysning!
Under den mörka årstiden blir vi mer beroende av att ljuset inomhus är funktionellt, samtidigt som det ska vara behagligt och stämningsfullt. Med rätt ljus i rummen skapar du en mysig belysning och stämningsfull inomhusmiljö.
Mysig belysning är viktigt för att skapa känsla i ett rum, inte minst när dagarna blir allt kortare och dagsljuset inte räcker långt. Då blir vi mer än någonsin beroende av det konstgjorda ljuset för att göra det behagligt inomhus.
Ljuset gör att vi kan skapa variationer i vårt hem men att få det rätta ljuset inomhus är inte alltid det enklaste. I vissa rum krävs det att ljuset är starkare än i andra medan man i stora rum kanske istället behöver fler och svagare lampor för att få en mysig belysning.
Man bör tänka på att ju fler armaturer man har, desto lättare har man att anpassa ljuset. Att använda sig av en dimmer gör också att du kan justera ljuset. När det bara börjat skymma behövs inte lika mycket ljus som när det är riktigt mörkt ute.
Skapa variation
Det finns många knep för att skapa den rätta känslan i ett rum. I framförallt stora rum kan det bästa vara att sätta upp flera ljuskällor. Istället för att sätta upp några få starka kan man istället skapa stämning och variation med olika typer av lampor. I ett smalt rum kan väggarna belysas med spotlights på kortväggen. Det ger då en känsla av att rummet är bredare.
Dramatik kan man skapa genom att belysa olika saker i huset, till exempel trappan, växter, tavlor eller hyllor.
Taklampor brukar användas som det grundläggande ljuset och framförallt i rum där stark belysning behövs som till exempel där man tvättar och lagar mat som i kök och tvättstuga. Men också där man sminkar och rakar sig som i badrummet. Olika rum i huset fyller olika funktion och därför skiljer sig också behovet av belysning.
Hall och kök
Hallen är det första man kommer in i ett hus och därför är det viktigt att den känns välkomnande och har rätt belysning. Här passar det bra med en dimmer och kanske någon eller några lampor som ger stämningsbelysning. Trappor kan exempelvis förses med rörelsedetektorlampa som tänds och släcks automatiskt, eftersom man inte vistas där mer än när man går i trappan.
Vill man ha lite extra ljus kan man sätta in någon liten lampa som ger mysigt sken.
I köket kan man behöva nyttja ganska stark belysning då man diskar och lagar mat. Men här kan det vara bra att sätta in fler ljuskällor som man kan använda sig av när den starka belysningen inte behövs.
Ett mer stämningsfullt ljus ökar mysfaktorn i köket när man ska slå sig ner för att äta söndagsmiddag och vill komplettera med levande ljus. Därför är en dimmer perfekt i köket, då du lätt kan ställa in ljuset.
Taklampan ska vara så pass stark att den ska nå över hela köket och täcka hela golvet. För att få bra ljus vid matlagningen kan man sätta extra lampor på varje sida om diskhon.
Vardagsrum
I vardagsrummet, i synnerhet om det är stort, kan man blanda olika armaturer och ha både funktions- och stämningsljus som man kan tända och släcka efter behov. Man kan testa sig fram och blanda olika sorts armaturer. Några lampor i fönstren, en belysningslist under hyllan, spotlights i bokhyllan eller vad man nu tycker kan passa i rummet.
Det finns inga givna regler för vad som går eller inte, huvudsaken är att man skapar ett ljus som känns behagligt och att rummet blir tillräckligt upplyst. Ett tips är att sätta någon form av ljuskälla på sidan om eller bakom tv:n för att ge ett behagligare ljus för mysiga filmkvällar.
Sovrum och arbetsrum
I sovrummet kan man satsa på både funktions- och stämningsbelysning. Kanske vill man ha några lampor i fönstren för stämningens skull, för att skapa en mysig belysning. Men man ska också tänka på att ha en eller flera taklampor som ger bra ljusspridning så hela rummet blir upplyst. Vid sängen bör det finnas läslampor, som små spotlights till exempel. I arbetsrummet är det viktigt att arbetsbelysningen är rätt för att det ska vara behagligt och jämnt och inte skapa reflexer i datorskärmen. Här passar någon form av taklampa med ganska starkt ljus. En arbetslampa på skrivbordet kan vara bra att komplettera med. Man bör också tänka på att inte skapa för stora kontraster, då det kan bli väldigt jobbigt för ögat. Har man datorn mot en mörk vägg kan det var bra att belysa väggen.
Väggarnas färg har betydelse
Att tänka på är också att färgen på väggarna avgör hur mycket ljus som behövs i rummet. Ljusa väggar reflekterar ljus så att färre ljuspunkter behövs, medan mörka väggar absorberar ljuset och gör det mörkare.
Vill man skapa mer variation och spänning kan man använda sig av färgade lampor som kan bli en snygg kontrast till inredning och väggar. Det är dessutom viktigare att tänka på helheten av rummet än att en armatur har snygg design. Hur lamporna man kopplar in formar och påverkar rummet, att de skapar den känsla och atmosfär man vill uppnå.
Tips för mysig belysning
- Att använda sig av en dimmer är det bästa sättet att få kontroll över ljuset och kunna skapa det ljus som känns behagligt för stunden.
- Ha bra arbetsbelysning i de rum som kräver det men se också till att ljuset aldrig blir för starkt, då är det bättre att istället ha fler och svagare ljuskällor.
- Fundera på vad du vill uppnå med din belysning och vad du vill framhäva, det är viktigare än lampans design.
Text: Jenny Olsson
Foton: Stayhome, IKEA, PHOLC