En gång för alla: finns allergifria katter och hundar?

KATEGORI

Tyvärr, det finns inte allergifria katter och hundar för dig som är pälsdjursallergiker. Det som utlöser de allergiska reaktionerna sitter nämligen inte i djurens päls, utan i dess talgkörtlar, saliv och urin. Men bara för att du är allergisk mot katt, betyder det inte att du är allergisk mot hund! Det finns också raser som utlöser mindre allergiframkallande ämnen. Lär dig om allergifria katter och hundar med hjälp av oss på Villalivet!

allergifri katt 1

Vid pälsdjursallergi reagerar människors immunförsvar mot specifika djurs proteiner. Ordet “pälsdjursallergi” är lite av en samlingsterm, eftersom du inte nödvändigtvis är allergisk mot alla pälsdjur när du är allergisk mot exempelvis katter. Djuren som bär detta allergiframkallande protein är katter, hundar, gnagare och minigrisar. De utlösande allergenerna sitter i djurets saliv och urin, som fastnar i djurens päls.

Pälsdjursallergi är mycket individuellt. En del pälsdjursallergiker reagerar starkare på vissa raser än andra och en del får mer besvär än andra. Oftast vet allergikern själv vad som ger tuffast besvär och vilka mediciner som fungerar.

Symptom och besvär som uppstår vid allergi:

 • Kliande, rinnande ögon
 • Nysningar
 • Nästäppa
 • Snuva

En del människor kan också få nässelutslag, och känner av om en kollega eller någon annan i ens fysiska närhet har pälsdjur hemma.

mildare katt

Inte allergifria katter – men lite mildare

Även om det inte finns några katter som pälsdjursallergiker går helt symptomfria med, finns det kattraser som utlöser mindre besvär än andra. Har du till exempel någon nära släkting som är pälsdjursallergiker, kan du skaffa en katt som ger lite mildare besvär. Gemensamt för kattraser som ger mildare besvär är att de ofta har kortare päls. När pälsen är kortare har salivet, där det allergena proteinet finns, svårare att fastna i pälsen.

Dessa katter räknas som mer allergivänliga:

 1. Sibirisk katt
 2. Russian blue
 3. Sphynx
 4. Ragdoll
 5. Cornish Rex
 6. Devon Rex
 7. Orientalisk korthår
 8. Balines
 9. Bengal

Listan är utan inbördes ordning.

Sibirisk katt en allergifri katt?

Det cirkulerar en del artiklar på nätet om att Sibirisk katt saknar det protein som framkallar allergiska reaktioner. Med sin långa, tjocka päls är det många pälsdjursallergiker som köar för att få köpa en kattunge hos sådana kattuppfödare. Idag är det inte vetenskapligt fastställt och Astma- och Allergiförbundet avrekommenderar människor med pälsdjursallergi att skaffa ett pälsdjur över huvud taget.

allergifri hund

Dessa marknadsförs som allergifria hundar

Nej, det finns inte heller allergifria hundar. Däremot finns det hundar som många pälsdjursallergiker menar ger färre besvär. Det finns forskning som tyder på att allergenerna varierar stort bland djurindividerna, vilket betyder att olika hundar av samma ras kan ge varierande besvär hos samma pälsdjursallergiker.

Dessa hundar räknas som mer allergivänliga:

 1. Bichon Frisé
 2. Bichon Havaneser
 3. Greyhound
 4. Pomeranian
 5. Samojedhund
 6. Schnauzer

Listan är utan inbördes ordning.

vaccin katt

Pälsdjursallergi vaccin

Idag finns det vacciner och mediciner mot pälsdjursallergi. Vaccin som tas mot pälsdjursallergi är inte snabbverkande utan handlar om att kroppen ska bygga upp ett försvar mot allergenerna med hjälp av små, frekventa doser. Därför behöver man i början av processen ta en spruta en gång i veckan, sedan övergår man till varannan månad. Medicinerna som finns går att hitta receptfritt på apoteket, och finns också som receptbelagda. Många upplever att en biverkning är ökad dåsighet, och därför rekommenderas de att tas vid tillfälliga besvär.

 • Många allergiforskare avrekommenderar pälsdjursallergiker från att ha pälsdjur, eftersom det kan förvärra besvären.

Allergisk mot katt, men inte mot hund?

De proteiner som utlöser allergiska besvär hos människor varierar hos olika djur. Du kan mycket väl vara allergisk mot katt, men inte reagera på hund. Det bästa är om du som pälsdjursallergiker får tid att känna efter mellan olika djurarter och djurindivider. Att upptäcka en allergi kan ta lång tid, och den kan utvecklas från milda symptom till mer omfattande besvär.

 • Om du är allergisk mot katt ökar generellt risken för att du ska utveckla allergi mot hund.

Vi på Villalivet hoppas att du fick begreppen utredda ordentligt!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -