Livat med höns i trädgården!

KATEGORI

Livat med höns i trädgården!

Fler och fler skaffar höns som ett sätt att leva mer i samklang med naturen. Men hur svårt är det och vad behövs för att komma igång? Här ger Anette Sievers, författare till boken ”Börja med höns i trädgården”, tips till dig som är nyfiken.

TEXT: EVA LINETTI eva.linetti@villalivet.se
FOTO: ÅSA SILLER

höns i trädgården 1
Anette sievers är journalist med trädgård som specialområde och redaktör på magasinet hus & hem. Sitt intresse för djur och natur får hon utlopp för på den sörmländska landsbygden, där hon bor med familj, sina höns och en katt.

En anledning till att det blivit så populärt med höns hänger ihop med lusten att leva mer hållbart, tror Anette. Det handlar om att odla till husbehov, ha koll på vad man äter och leva i samklang med naturen. Själv har hon ett stort trädgårdsintresse och odlar egna grönsaker.

Att ta hand om djur som säger tack genom att lägga ägg är otroligt tillfredsställande.

Lite som att ha katt

Att sköta om höns är ganska enkelt och något som alla kan klara av, ungefär som att ha katt. Ett djurintresse är en förutsättning för att hönsinnehavet ska bli bra, tycker Anette.

Du ska ju ta hand om hönsen i ur och skur. Man ska se till dem morgon och kväll, ge dem vatten och foder, tömma redet och stänga luckan till hönshuset på kvällen. Man behöver också plocka upp hönorna ibland och se så att de mår bra.

Vissa blir tama

Hur tama de blir beror lite på ras, men det skiljer också mellan individer och hur mycket man hanterar hönorna som kycklingar. – Tunga höns är generellt sett lugnare och lättare att få tama, till exempel brahma och orpington. Dvärgkochin är ett exempel på en hönsras för barnfamiljen som vill mysa med djuren.

Svenska lanthönsraser passar för att ge ägg och kött till husbehov. Är du trädgårdsintresserad och har en liten tomt kan du välja en liten hönsras som dvärghöns eller benfjädrad. De går inte åt rabatterna så hårt, är roliga att titta på och lätta att få tama. Vill du ha bruna ägg så väljer du maran, och vill du ha turkosa så välj araucana.

höns i trädgården 2
Höns kan värpa ett ägg varannan dag

En trygg hönsgård

Det stora jobbet är att bygga hönshuset och hönsgården. Du måste se till att dina höns är skyddade mot rovdjur och har det bra. Hönsen ska vara tryggt instängda i hönsgården när du inte är hemma, med nät både runt om och nergrävt och med nät som tak.

Du kan till exempel isolera en gammal lekstuga och inreda med rede, sittpinnar, foderautomater och en värmelampa för vintern. Det viktiga är att hönsen får sina naturliga behov tillfredsställda. Om du är hemma kan de gå fritt i trädgården. De gillar att sprätta i jorden, därför kan det vara bra att avgränsa rabatterna med ett lågt stängsel.

Höns är tillåtet

Det är tillåtet att ha höns som ger ägg till husbehov även i detaljplanelagt område, det vill säga villaområden. Men kommunerna har lite olika regler när det gäller tuppar, till exempel att de ska vara instängda på natten. Ta kontakt med din kommun för att se vilka regler som gäller där du bor. – Lycka till!

höns i trädgården 3
Visste du att höns är djungeldjur från början?

”Man får goda ägg och chansen att lära känna intressanta och trevliga djur.”

FAKTARUTA

Värpning och årstider

Höns som lever ett naturligt liv lägger inte ägg på vintern. De värper mest på våren, ett ägg var eller varannan dag. I september tappar de delar av sin fjäderdräkt och slutar värpa. Med värmelampa och ljus börjar de värpa igen.

Här kan du lära dig mer om att ha höns.

höns i trädgården 4
Anette sievers bok ”börja med höns i trädgården” från förlaget roos & tegner.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -