- Annons -

Att ha ett pälsdjur hemma innebär helt enkelt att du behöver dammsuga lite oftare, men det finns också effektiva sätt att bli av med katthåret på möblerna. Ofta behöver du inte använda dyra medel eller redskap för att bli kvitt dem… För ett par dagar, i alla fall.

Katthår på möblerna är lite av baksidan med att ha katt. Både kläder och möbler täcks av kattpäls och i hörnen bakom soffan och dörrarna samlas pälsen med dammet. Vi går helt enkelt med på att det krävs ett par extra turer med dammsugaren i veckan: de flesta av oss kattägare tycker att det är värt all den kärlek och ro som en katt ändå ger ett hem.

katthår på möbler

Få bort katthår från möbler

Det finns lite olika redskap ute i affärerna som i varierande grad tar bort katthår från dina möbler. Du behöver inte alltid köpa speciella redskap: på en del tyger går det faktiskt bra att använda en fönsterskrapa för att få bort katthåret effektivt. Om du inte har testat detta klassiska trick, så ge det ett försök. Det samlar snabbt ihop pälsen till små rader du enkelt kan plocka bort med gummihandskar.

Tänk också på att dammsugaren ofta är försedd med särskilda borstskaft som du kan montera fast i främre delen av dammsugarröret. De brukar vara effektiva om du vill få bort pälsen från soffor och fåtöljer. En sista påminnelse är att damma och dammsuga ofta.

Andra alternativ listar vi nedan.

Specialborste för damm- och hårborttagning

I djuraffärerna kan du hitta speciella borstar som är utformade på ett sätt som effektivt avlägsnar hår från textilier. Satsa på att köpa en dubbelsidig borste som det bara är att rensa bort det avlägsnade håret på med handen. Fungerar bra, även om de ofta inte är särskilt stora och du måste gå igenom relativt stora ytor som pälsen fastnar på.

Få bort katthår från matta med bakpulver

Många upplever att det är krångligt att få bort katthår från mattan. Det verkar inte hjälpa att dra dammsugaren några extra gånger över mattan, pälsen sitter ändå kvar. Prova att strö ett lager bakpulver på mattan och vänta i tjugo minuter. När du sedan dammsuger kommer du upptäcka att håret försvinner mycket lätt. Ett klassiskt husmorstips som är värt för alla pälsdjursägare att prova.

Tvätta fleece med skumtvättlapp

Ett vanligt huvudbry är päls i tvättmaskinen, som verkar sprida ut sig på alla dina andra kläder. Det finns sätt att bli kvitt detta problem. Släng i en skumtvättlapp när du tvättar dina pälsiga fleecetröjor. Lapparna kommer dra till sig allt hår, så slipper de fastna på dina andra kläder och bara röra runt. Torktumla med skumtvättlapp efter samma princip. Det går också bra att använda ett par tennisbollar.

Skydda dina möbler

Ett annat bra knep är ju faktiskt att skydda dina möbler på olika sätt. Har du inte sängöverkast redan, så är det hög tid att skaffa ett. När du är på jobbet är sängen förmodligen ett av kattens favoritplatser att slöa på. Med ett lätt överdrag som är enkelt att vädra av blir det färre hår i sängen.

Borsta katten

Var steget före och avlägsna lös päls från katten med ett knep som många katter dessutom tycker är mycket trevligt. Köp en särskild kattborste och borsta bort lös päls från katten så ofta du kan. Katten tycker oftast att det är en mycket mysig stund och kommer vara dig mycket behjälplig genom att gladeligen trycka sig mot borsten.

möbler katt

Därför fäller katten hår

Katter fäller naturligt päls. Ser man inget tecken på att katten fäller för mycket, till exempel genom kala fläckar, är allt som det ska. Det går att ge katten speciella kosttillskott för att förbättra pälskvaliteten, men det förhindrar inte katten från att fälla päls ändå. Det är helt enkelt en del av hur kattens kropp fungerar.

Har du en långhårig katt är pälsvård mycket viktigt. Bildas det tovor i pälsen kan det uppstå parasiter, som ger hudirritation och inflammationer på katten. Red alltid ut tovor på din katt, så slipper den få besvär senare.

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -