Bädda för en bra bostadsaffär

Bädda för en bra bostadsaffär!

Försäljningsprocessen idag är mer komplex än för tio år sen, och som säljare kan du påverka försäljningen mycket mer idag. Det säger Andreas Nilsson som har mäklarbyrå i Halmstad. Här ger han råd för att lyckas med både köp och försäljning.

Hus som har legat ute ett tag får lätt en stämpel av marknaden. Men tänk på att här finns det chans att göra en bra, lugn och trygg affär utan budgivning.

TEXT EVA LINETTI Eva.Linetti@villalivet.se
BILD ISTOCKPHOTO

Idag är den initiala processen längre och involverar fler moment berättar Andreas. –Stylister, fotografer, besiktningsföretag, energideklarationsföretag.

Du får räkna med 2-3 veckors förberedelser, medan hela försäljningsprocessen tar i genomsnitt tar 4-10 veckor.

Rensa men behåll hemkänslan

Allt som får bostaden att kännas om-händertagen och välskött är bra och skapar ett lugn hos köparen anser Andreas.

Att fixa de sista detaljerna är en hygien- faktor idag, som att skruva fast dörrhandtag och sätta upp lister. Klipp gräset, plantera en ny blomma vid dörren och byt ut handdukarna i badrummet. Passa på att rensa ut, skapa luft och ljusa upp bostaden.

Stajling lockar fler

Det finns undersökningar som visar att styling ger bättre försäljningspris.

Det är helt beroende på bostadens skick och förutsättningar, fortsätter Andreas. Attraktiva bostäder säljs ofta snabbt ändå. Men om det är fint och neutralt inrett kan det locka fler att vilja titta.

Trädgården glömmer en del bort.

Den är lika viktig vinter som vår. Tänk på alla potentiella köpare som kör förbi.

Årstiden har inte så stor betydelse längre.

Tidigare sa man att det var bättre att sälja när grönskan var som finast. Nu är utbudet mindre och det går oftast att sälja året runt. Men det kan vara bra att undvika juli och december, om du inte bor på en turistort där rörelsen är större under säsong.

När det gäller annonseringstider på Hemnet så lyssna på din lokala mäklare tycker Andreas. –Efter 3-5 månader på Hemnet kan det vara bra att ta bort objektet och vila en period.

Ibland får säljaren ett förhandsbud.

Om du får det bestämmer du själv om du vill acceptera det och sälja innan de ordinarie visningarna börjar. – Det kan vara bekvämt att tacka ja och undgå hela visningsprocessen. Prisnivå och situationen påverkar förstås, så mitt råd är att rådgöra med mäklaren.

Förbered husköpet

Att välja en lokal fastighetsmäklare som är starkt förankrad i området är en bra början tycker Andreas – och att ordna med ett lånelöfte från banken.

Mäklaren frågar alltid efter det när du ska lägga bud. I övrigt, gå på många visningar för att bilda dig en uppfattning om vad du söker och låt magkänslan styra. Gör en budget, lägg in renoveringar för de närmaste åren och stäm av med banken. Ett prisvärt objekt kan vara det som den breda massan inte hittat. 

Hus som har legat ute ett tag får lätt en stämpel av marknaden. Men tänk på att här finns det chans att göra en bra, lugn och trygg affär utan budgivning.

Säljaren har upplysningsplikt

Du behöver inte lyfta på mattan och spola i kranar. Säljaren ansvarar för att tala om alla fel och brister som hen känner till. De redovisas i en frågelista som senare biläggs kontraktet.

Då har du som köpare undersökningsplikt. Det betyder att du bör undersöka felen vidare eftersom säljaren friskrivit sig ansvaret för just dessa fel.

Sälj först

Vill du köpa innan du sålt ditt boende så kräver banken troligen ett så kallat villkorat köp, så att du kan frånträda köpet om du inte får sålt din nuvarande bostad.

– Att sälja till någon som villkorar köpet kan vara en chansning om det finns fler intressenter. Säljaren kanske väljer en annan köpare, även om köpeskillingen är lägre.

Tiden det tar för ett köp är otroligt varierande berättar Andreas. Genomsnittet i Sverige är 6-12 månader.

Vissa hittar rätt på första till tredje visningen. Andra har gått på fyrtio, femtio visningar innan de hittar drömboendet. Men till slut händer det!

bra bostadsaffär 1

Prisuppgången har brutits och medel- priset för ett småhus i Stockholm låg i maj på 5,27 miljoner, i Göteborg på 4,47 miljoner, i Malmö på 3,89 medan medelpriset för riket låg på 2,81 miljoner.

Källa: Siffror och statistik från Mäklarsamfundet och Värderingsdata.

”Har du en bra exteriör så har du en bra interiör.”

5 snabba till Ante Nilsson mäklare på Bostad&Co i Halmstad

bra bostadsaffär 2

Villamarknaden?
– Marknaden kommer att vara stabil överlag. Snarare en stagnation än nedgång.

Ränteläget?
– Räntan ligger kvar. Om Riksbanken höjer så blir det väldigt successivt och små förändringarna.

Budgivning?
– Generellt är utbudet lägre än efterfrågan vilket kan leda till att priset på drömvillan blir högre än utgångspriset.

Prisnivåer?
– Amorteringkrav och krav på kontant insats gör att många letar boende på lite lägre prisnivå än innan.

Populärast?
– Storstäder och utmed kusten samt på orter med Högskola är ofta säkra kort, liksom populära turistorter.

Trender?
1. Köpare är mer kritiska och pålästa. En bra presentation är A och O
och stajling är här för att stanna.

2. Längre pendelavstånd accepteras i utbyte mot mer livskvalitet.

3. Hemnet är en inspirationskanal för boendet.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar