Kan min sambo tvinga mig att sälja huset när vi separerar?

KATEGORI

Kan min sambo tvinga mig att sälja huset när vi separerar?

Jag har en sambo som snart flytta ut. Vi äger hälften radhuset var men jag vill inte flytta just nu. Främst pga att jag har två ungdomar, ett som har en allvarligt sjukdom och är i stort behov av att ha det stabilt och lugnt omkring sig.

Lugnt har det inte varit med sambon och sin 21-åring som ställer till det. Vad jag förstår kan han inte tvinga mig att sälja, eller? Jag orkar helt enkelt inte just nu!! Jag la in alla pengar i huset och har alla lån plus ett pantbrev för att hjälpa honom från Kronofogden. Nu, pga hans slarv med pengar och för att jag litade på honom och kärleken, har jag hamnat hos Kronofogden. Jag kan inte lösa ut honom än.

Vad har jag för alternativ?

– Det är (i princip) riktigt att din sambo inte kan tvinga dig att sälja utan vidare.

Bodelning

Om ni köpt radhuset för att bo tillsammans, kan det ingå i en bodelning om ni ska separera/flytta isär. Den som vill göra en bodelning måste begära det inom ett år från separationen.

Kvarsittningsrätt

Bodelning (sambo) innebär att bostaden och möbler och liknade som någon av er skaffat under den tid ni bott tillsammans ska fördelas mellan er. Om ni inte kan komma överens om vem som ska få bo kvar under tiden, kan du begära s.k. kvarsittningsrätt i tingsrätten. Den av er som bäst behöver bostaden får då rätt att bo kvar. Att Du har hand om flera barn, varav ett som är allvarligt sjuk, väger tungt för tingsrättens beslut.

Bodelningslikvid – vad behöver du betala?

Om du vill försöka lösa ut Din sambo, är det viktigt att veta att han inte utan vidare har rätt att få ut halva radhusets marknadsvärde. Vad han ska lösas ut för beror också på skulder som någon av er har. Det är i första hand lån som tagits för att köpa radhuset (då brukar huset vara säkerhet för banken) och bohaget. I vissa fall kan man också ta hänsyn till andra skulder. En förutsättning för att du ska få behålla bostaden är att du kan ta över de lån som finns, det bestämmer långivaren, och att du löser ut din sambo för hans del. Betalningen kan du få viss dispens med.

Försäljning

Om du inte kan lösa ut honom måste huset utbjudas till försäljning.

Överens?

Jag tycker Du ska ta kontakt med någon som kan familjerätt och gå igenom hur just Dina ekonomiska förutsättningar ser ut. Kan du och din sambo komma överens kan ni skriva ett avtal. I annat fall kan Du vända Dig till tingsrätten och begära att någon ska utses till bodelningsförrättare. Kostnaderna för bodelningsförrättare ska ni normalt gemensamt betala för. Det finns möjlighet att få ett begränsat ekonomiskt bidrag till detta.

Lycka till!

Advokathuset Brämberg & Rydén: Ylva Brämberg. Anna Rydén, Sara Boklund och Paula Lopez Skute.


- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar