- Annons -

Rätt lampor i hem och villa kan göra så att du sparar tusenlappar på elräkningen. En villaägare kan nämligen sänka sin energiförbrukning med hela 80 procent genom att använda rätt belysning, detta enligt en uträkning gjord av Energimyndigheten. Börja använda lågenergi och LED för att spara pengar och bidra till en bättre miljö.

Det är dags att glömma Watt för att istället börja prata om Lumen. När du använder dig av en LED lampa är lumen det du ska fokusera på istället. I en LED lampa är watt ett mått på lampans energikonsumtion och lumen är prestandan på lampan. För att få den faktiska ljusstyrkan måste man se vilken lumen som finns på varje watt. Ett enkelt sätt att räkna ut ljusstyrkan är att multiplicera den totala watten med lumen per watt.

Längre användning och mindre energiåtgång med LED

spara med LEDEftersom LED-lampor både håller mycket längre än en vanlig glödlampa samt förbrukar mindre energi landar den totala kostnaden för en LED-lampa på 200 kronor över en tioårsperiod. Samma kostnad för en 60 Watts glödlampa är närmare 950 kronor. Det blir med andra ord en helt annan kostnadsbild, särskilt om du tänker dig att du har fem olika ljuskällor eller fler i ett endaste rum. Glödlamporna har så sakteliga fasats ut i detaljhandeln men fortfarande är det många hem som brukar dessa. Vårt tips är att se över vilka lampor som har vilken sorts teknik och om det går att byta ut de som inte är märkta med LED, halogen eller lågenergi i sin beteckning.

Spara energi och pengar genom att byta ut lampor

Idag går cirka 25 procent av den totala energiförbrukningen i ett hushåll till just belysning. Tänk vad mycket du kan spara genom att endast byta ut de gammaldags lampor du har i hemmet. Du sparar så mycket som hela 20 procent på din elräkning när du byter glödlampor mot LED- och lågenergi. Dessa drar nämligen bara en femtedel så mycket energi som en vanlig glödlampa gör samtidigt som de har en total livslängd på runt 10 000 timmar, och upp till 25 0000 timmar. Livslängden på varje enskild LED-lampa kan du se på dess förpackning. En vanlig lågenergilampa har en livslängd på mellan 6 000 och 10 000 timmar, lite lägre timantal än LED även om det ändå är bättre än glödlampor som har runt 1 000 timmar totalt i livslängd.

spara med LED

En belysningsteknik som ersätter glödlamporna

LED är idag en etablerad belysningsteknik och finns utformade för de flesta användningsområden, både i hem, garage och på andra platser där ljus behövs. Det är dock inte alldeles lätt att jämföra en LED-lampa med andra ljuskällor. För att få en korrekt jämförelse mellan en LED-lampa och en gammal glödlampa bör man jämföra just måttet Lumen med Watt. Ljusutbytet från LED-lampor, alltså hur mycket ljus lampan ger, är nu så pass högt att man kan ersätta glödlampor på upp till 60-75 Watt med energieffektiva och långlivade LED-lampor. Dessa har heller ingen värme i sitt ljus, något som minskar risken för brand och brännskador vid kontakt med lampan.

Vissa armaturer behövs bytas ut

Det du bör tänka på är att även om du har installerat dimmer hemma så kan det vara så att denna inte är anpassad efter LED-teknik. Det kan vara nödvändigt att byta dimmer för att kunna dimra ljuset i LED-lamporna. Detta för att få samma mysiga ljus inne som glödlamporna var svårslagna i.

Om du inte redan har bytt ut dina glödlampor till LED, halogen och lågenergi har du all anledning att göra det för att både spara pengar och bidra till en bättre miljö.

- Annons -