- Annons -

Per-Ola Persson på Easyserv

Värmesystem för villor känns som en ganska snårig historia för många. Hur kan man bena upp det?

I princip finns det två sätt att värma upp en villa, åtminstone i städer och tätorter: med hjälp av en värmepump eller med fjärrvärme. Finns det fjärrvärme i gatan så kan det vara ett smidigt alternativ. Värmepumpar finns av flera typer och har varit populära länge, inte minst beroende på att de är nästan underhållsfria och att de ger en bra värmeekonomi.

Jag brukar jämföra dem med en personbil som vi ju alla vet behöver service och underhåll mest hela tiden. En värmepump är igång i många fler timmar än en bil varje dag och håller i åtminstone 20 år om den sköts rätt.

Hur väljer jag rätt värmepumpstyp?

Det beror mycket på vilka förutsättningar man har i huset och på tomten. Saknas vattenburet värmesystem och man inte vill investera i ett nytt är det ofta luft-luftvärmepump som gäller, annars kan bergvärme, jordvärme eller luft- vattenvärmepump vara intressanta alternativ.

Läs också: Easyserv – Det enkla sättet att ta hand om sin värmepump

Totalkostnaden för bergvärme beror på de geologiska förutsättningarna (hur långt det är ner till berget i området) och för jordvärme får man räkna på kostnad för återställning efter nedgrävning/plöjning av kollektorslangen. Generellt kan man säga att det alltid är bra att jämföra olika alternativ och att inte bara gå på det bästa priset och försöka bedöma totalkostnaden. Hur länge ska vi bo kvar i huset?

Det finns gott om lågprisalternativ i framförallt värmepumpsbranschen – hur ser du på det?

En fråga man kan ställa sig är om firman man köper till exempel en luftvärmepump av finns fysiskt på plats någonstans nära mig. Vem kontaktar jag med frågor eller när det behövs service? Mitt generella råd är att först och främst titta på kompetens och inte på pris.

Det blir kan bli väldigt dyrt om man inte får service snabbt när det är vinter, eller om värmepumpen inte håller utlovad livslängd. Att få med ett bra serviceavtal i köpet kan vara vettigt, för att undvika otrevliga överraskningar i framtiden. Välj en firma som är van att installera det värmesystem ni väljer, som har ett gott rykte och som du kanske fått rekommenderad av någon du litar på.

Vilka är fördelarna med de populära värmepumparna?

De nya modellerna har blivit ännu mer effektiva med bl.a. varvtalsstyrda kompressorer och mer avancerade styrsystem. En annan fördel man inte ska underskatta är att många värmepumpar också kan leverera kyla på sommaren, vilket är en välkommen bonus.

Vill man ha bra koll på sin värmepump finns det idag smarta lösningar där pumpen är digitalt uppkopplad mot en servicefirma eller till mobilen, och man kan följa värme- pumpen i realtid, få feedback skickad och veta när det behövs fysiska besök av en servicetekniker. Vad kan man tänka på för att få ut så mycket som möjligt av sitt värmesystem? Det allra viktigaste är att värmepumpen får regelbunden översyn och service. Är man händig kan man göra det själv, men rekommendationen är att vart eller vartannat år anlita en servicetekniker för översyn.

Än bättre alternativ är att ha värmepumpen uppkopplad till ett serviceföretag som håller regelbunden koll och kan ge förslag på optimering av inställningar. Det finns flera olika företag på marknaden som erbjuder denna tjänst.

Det är en bra idé att kontrollera termostater till golvvärme och radiatorer varje år, så att de reglerar som de ska.

Några andra tips för att hålla sitt värmesystem i bra trim?

Det är en bra idé att varje år inför värmesäsongen kontrollera termostater till golvvärme och radiatorer, så att de reglerar som de ska. Ett tips kan också vara att prova att sänka värmeinställningen på värmepumpen då och då.

Ju lägre framledningstemperatur värmepumpen behöver tillverka desto högre verkningsgrad får man. Därför ska man regelbundet försöka trimma inställningarna. Det är också något man enklare kan få hjälp med om värmepumpen är uppkopplad.

- Annons -