- Annons -

”Bolundare är bara en pusselbit av många”

Bostadsminister Per Bolund utökar de 25-kvadratiga Attefallshusen till 30-kvadratiga ”Bolundare” – ett litet steg i hans framtidsvision om bostadslösningar som öppnar upp för samtal och samtidigt speglar samhällets mångfald.

VILLALIVET INTERVJUN: PER BOLUND

GÖR: Bostadsminister, finansmarknadsminister och biträdande finansminister. Språkrör för Miljöpartiet.
FAMILJ: Sambo och tre barn.
BOR: Villa i Stockholm.
AKTUELL: Från 1 mars 2020 ändras maxytan för Attefallshus från 25 m2 till 30 m3.

Han har mycket i sitt knä, Per Bolund (mp). Den politiska tallriken ärfullmatad med dubbla ministerposter och hemma i villan i Älvsjö finns familjen med sambo och tre barn. Det stora idrottsintresset för basket och fotboll underhåller han så gott det går och utöver det präglas han av ett stort miljösamvete och ett klappande humanisthjärta.

Lyckas du leva som du lär?

– Det är en utmaning. Den sista tiden har jag ställt om många av mina vanor, jag cyklar till och från jobbet varje dag och är medveten om vad jag äter och hur jag reser. Det första jag gjorde när vi flyttade in i vårt hus var att sparka ut oljepannan och installera en pelletspanna. Och så har jag tilläggsisolerat vinden.

Vad brinner du för just nu som politiker?

– Jag vill se till så att vi bygger boenden som avspeglar mångfald och som på ett helt nytt sätt uppmuntrar till möten och umgänge. Sverige har alldeles för många ensamma människor. Jag får en klump i magen när jag läser om personer som legat döda i flera år i sina lägenheter utan att någon uppmärksammar det. Ingen ska dö obemärkt, ett sådant samhälle vill inte jag ha. Vi måste satsa på innovativa lösningar som ökar möjligheterna till att knyta kontakter och hjälpa varandra. Upprätta torget som en fysisk mötesplats, till exempel, idag är det ofta en yta man skyndar över på väg mot något annat. Kort efter att Per Bolund blev bostadsminister kom OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) ut med en rapport där de fastslog att kollapsande bostadspriser är den största inhemska risken för svensk ekonomi. Att då rivstarta med en utbyggnad av Attefallsreformen från 2014 möttes inte enbart av positiva röster.

– Bolundare är inte en helhetslösning i vår bostadskris, det har jag aldrig hävdat. Det är bara en pusselbit av många. En liten frihets- reform som är perfekt för unga människor som behöver flytta hemifrån och då minskar trycket på marknaden från just den gruppen. Vi behöver en flod av olika sådana här smarta lösningar som riktar sig till alla samhällsgrupper.

De nya reglerna träder i kraft 1 mars och består av att småhusen får vara på sammanlagt 30 kvadrat istället för 25. En skillnad som han hoppas ska få fler villaägare att ta chansen till uthyrning i olika former.

Borde man inte förstått att 25 kvadrat var för lite?

– Alla reformer tar tid och måste föregås av undersökningar. Vi har lyssnat på kritiken och därifrån tycker jag att vi tagit ett snabbt beslut till förbättring. 25 kvadratmeter gav bara 21 som boende-yta, med 30 kvadratmeter får man 27 att bo på. Det gör stor skillnad för lösningar kring tvätt och matlagning. Och då blir permanentboende mer realistiskt.

Om vi återgår till framtiden – är du nöjd med miljöengagemanget i svenska villor?

– Ja, att vi har visat att vi kan minska vårt energianvändande, nu behöver själva byggandet bli mer hållbart. Jag tycker vi ska bygga mer i trä och ge fler chansen att producera egen el från solen. Och jag skulle vilja införa klimatdeklarationer i nybyggen så att konsumenter kan välja det hem som ger minst fotavtryck för miljön.

”Jag tycker vi ska bygga mer i trä.”

5 snabba

Planer på egen Bolundare?

–Nej, inte i nuläget.

Så pratar du framtid med barnen:

–Vi har samtal om engagemang för miljön och om att ta ansvar för andra.

Paradrätt i köket?

-Jambalaya. En cajunrätt jag lärde mig när jag jobbade som kock för längesen.

Så delar du och sambon på hemmasysslorna:

–Vi försöker dela lika, jag tycker om att tvätta och städa.

Nästa hemmaprojekt:

–Slipa och måla golven.

- Annons -