- Annons -

Så gjuter du bänkskiva i betong

Med en gjuten bänkskiva i betong får köket ett speciellt och personligt utseende. Att gjuta bänkskivan är ett äkta hantverk som du kan göra hemma. Genom att anpassa storleken på gjutformen kan du gjuta en bänkskiva som passar just ditt kök. Denna gör det själv-beskrivning kan även användas för att gjuta en vacker bordsskiva.

Bygg formen

Bygg formen, antingen med stål eller plywood. Att bygga en form av plywood är förstås enklare medan en stålform generellt ger en slätare yta. Ska många bänkskivor gjutas är den senare varianten att föredra då den inte slits på samma sätt. Oavsett vilket du väljer är det viktigt att formen blir stabil då ­formsidorna kommer att utsättas för ett stort tryck.

Tänk på att formen ska vara fri från smuts och repor för att undvika avtryck i bänkskivan under gjutningsfasen. Vid hörn samt vid längder över 2,5 m bör bänkskivor skarvas. Detta för att undvika spänningar och sprickor.

Höjden bör vara minst 35 mm, helst 50 mm. Det är svårt att gjuta en tunnare skiva, risken att skivan bryts vid hantering är stor.

Alternativ 1: stålform

Fastställ måtten för den färdiga bänkskivan. Tillverka en bottenplatta av stabil stålplåt vars längd och bredd överstiger måtten för bänkskivan så mycket att u-balkarna också får plats på den. Plåten ska vara jämn och utan skador eller rost. Slipa bort eventuella ojämnheter.

Tillverka formsidor av släta U-balkar. Höjden på balkarna kommer att motsvara tjockleken på bänkskivan.

Punktsvetsa U-balkarna mot bottenplattan på formens utsida med ett centrumavstånd på cirka 400 mm, eller fäst med skruvar eller tvingar. Säkerställ att formsidorna ligger helt tätt mot bottenplattan.

Alternativ 2: plywoodform

Fastställ måtten för den färdiga bänkskivan. Tillverka en bottenplatta av vattenfast formplywood 15 mm, vars längd och bredd överstiger måtten för bänkskivan så mycket att reglarna och formskivorna också får plats på den. De ska vara raka, släta och jämna. Skivan ska vara slät och fri från skador.

Tillverka formsidor av plywooden. De ska vara raka, släta, jämna och ha oskadade kanter. Höjden på formsidorna kommer att motsvara tjockleken på bänkskivan.

Fäst en 45 x 45 mm regel med skruv till formbottenskivan. Regelns höjd får inte överstiga formsidornas höjd. Välj vid behov en tunnare regel. Se till att den fästs rak och 15 mm utanför den blivande diskbänkens längd och bredd. Använd en aluminiumrätskiva som hålls mot reglarna för att kontrollera att de blir rakt fastsatta till underlaget.

Limma fast formsidorna med sättlim mot reglarna och täta dessa mot ormbotten med silikon eller fogmassa på formens insida.

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för Gjuta Bänkskiva där det beskrivs hur du färdigställer det.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.

- Annons -