- Annons -

Så gjuter du ett soffbord i betong

Pryd ditt vardagsrum med ett modernt soffbord gjutet av betong. Bordet kan även få en dekorativ infälld ekskiva.

Ekskiva

Rita en cirkel Ø 300 mm på den stavlimmade ekskivan. Såga ut en rund skiva (A) med hjälp av sticksågen. Slipa den runda ekskivan med sandpappret och klarlacka den därefter på samtliga sidor.

Formbygge

Börja med att såga till formdel (B) enligt måttskissen till höger. Fortsätt sedan med de övriga delarna. Kapa till formdelarna (C), (D), (H), 2st (E), 2st (F) och 2 st (G) av 15 mm ­formplywood, enligt sprängskissen.

Fäst den stavlimmade ekskivan (A) med silikon på (C). Om du vill ­centrera ­ekskivan, tänk då på att formdelen (B) tar 15 mm i anspråk i nederkanten på (C) när formen har skruvats ihop. Torka bort allt överflöd av silikon som ­eventuellt tränger fram när (A) och (C) pressas samman.

Borra 6 st Ø 13 mm hål i (D). Börja montera formen genom att skruva ihop innerformdelen. Skruva ihop F) med trekantslisterna (H) och ­därefter mot (D) enligt skiss till höger. Förborra trekantslisterna med 3 mm borr för att undvika att träet spricker. Sätt ­skruvarna med cc 50 mm.

Fäst innerformdelen mot formdel (B). Sätt skruvarna med cc 50 mm. Skruva sedan fast ytterformdelarna (E) i (B). Se till att formen är ren invändigt innan ytterformdelen (C) skruvas fast i (B) och (E).

Rista hjälplinjer för skruvning av ­formgavel (G) mot innerformdelen, se streckade linjer på (G) i skiss 2. Avsluta ­formbygget genom att skruva fast (G) i inner- och ytterformdelen så att formen nu är helt tätslutande och kan ställas med bordsytan nedåt och benen uppåt inför gjutningsarbetet, se skiss 2.

 

Gjutning

Blanda till Reparationsbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll formen genom att försiktigt börja hälla bruk i ena benet. Häll därefter bruk i det andra benet, se pilar i skiss 2. Knacka försiktigt i formen med hammaren så att den luft som finns i formen pressas ut genom de 6 borrhålen och upp genom de båda benen. Plugga därefter igen borrhålen i (D).

Stryk av benens ändar så jämnt som möjligt så att soffbordet kommer att stå stabilt på golvet. Täck därefter formen med plast. Låt bruket härda 1,5 dygn.

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för Gjuta soffbord där det beskrivs hur du färdigställer det.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.

- Annons -