Finja tipsar: Mura din pool med murblock

Med en alldeles egen pool blir uppfriskande morgondopp och efterlängtade kvällsdop en del av vardagen. Vid vackert väder är det alltid nära till sol och bad och middagen avnjuts med fördel vid poolkanten.

En pool i trädgården är helt enkelt underbart och förlänger sommaren samtidigt som den bjuder på semesterkänsla på hemmaplan. Med Finjas Murblock Fördel kan du förverkliga drömmen och bygga din egen kvalitetspool att glädjas åt under lång tid framöver, tillsammans med såväl familj som vänner.

Förberedelser

Innan poolbygget påbörjas finns det ett par saker som behöver göras.

Kontakta kommunen för information om vilka regler som gäller där just du bor. Ta reda på om det finns ledningar dragna där poolen ska placeras. Se över el, vattenledningar, avlopp och eventuell uppvärmning innan byggstart. Kontakta leverantör av liner för råd, pris och leveranstid. Planera all håltagning för vatten och breddavlopp samt för el tillsammans med leverantör av liner och övrig poolutrustning.

Grunden

Gräv ur för hela poolen, ca 1,7 meter djupt. Fyll upp med 150 mm makadam och packa väl med vibroplatta. Jämna av och kontrollera med laserpass att grunden är vågrät. Sätt ut profiler och murarsnöre.

Lägg ut Sulformsblock och blanda därefter Grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll blocken med betong och lägg ner 2 st. parallella armeringsjärn ø12 mm. Överlappa armeringsjärnen 500 mm i skarvarna. (Vid hög grundvatten nivå behövs det också dränering.)

Mura din pool 1

Mura sidorna

Mura väggarna med Murblock Fördel 290. Såga ett hål i sidan på varje block i första skiftet. Bocka Bistål Bi 56 och för dessa igenom hålen så att ena änden sticker ut i poolbotten, ca 1200 mm, och andra änden sticker upp ur blocken. Poolens hörnblock behöver inte armeras på detta sätt.

Blanda Murbruk B enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg ut bruket med murslev på sulformsblocken och mura ett skift med murblock. Fogens tjocklek ska vara 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna. Mura resterande skift med stötfogsfri strängmurning.

Armera med 2 st. parallella liggande Bistål Bi 40 i vartannat skift. Böj till bistålen i hörnen enligt skissen till höger.

Mura din pool 2

Gjutning av bottenplattan

Fyll upp med makadam till sulformsblockens ovankanter och komprimera med vibroplatta.

Armera dubbelt med armeringsnät 6150. Det undre nätet ställs på armeringsdistanser och det övre nätet fixeras vid detta med överkantsstegar.

Blanda grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen och gjut bottenplattan 150 mm tjock.

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för Mura din pool där det beskrivs hur du murar sidorna, gjuter betongplattan, väggar och väggkrön samt färdigställer jordkällaren.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.