- Annons -

Finja tipsar: Mura ett förråd för cykelförvaring

Ett stort och gediget förråd till cyklar av alla dess slag skapar ordning och reda på tomten och skyddar mot regn och rusk. Förrådets speciella formspråk blir dessutom ett spännande inslag i miljön och den generösa ytan tillåter ytterligare förvaring av till exempel gräsklippare, redskap och grill.

Förbered grunden

Avlägsna ett jordlager som mäter cirka 9000 x 5000 mm och är 500 mm djupt. Se till att komma ända ner i sanden och att få bort all matjord eller annat illa dränerande material. Rulla ut geoduk i gropen för att hindra ogräs från att växa upp. Duken kan med fördel placeras omlott för att täcka grunden.

För de nergrävda blocken behövs ett 380 mm djup i gropen. Upp till den nivån fylls gropen med bärlager och ett 50 mm tjockt lager av bergkross. Packa med en vibratorplatta. Jämna av och kontrollera att den är vågrät med ett vattenpass.

Lägg ut ett skift Sulformsblock i den utgrävda grunden. Blanda Grovbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll blocken med betongen och lägg ner 2 st. parallella kamjärn. Överlappa kamjärnen 500 mm i skarvarna. Stöt försiktigt i betongen med en stav för att minska luftbubblorna.

Mura väggarna

Blanda Murbruk B enligt anvisningarna på förpackningen och lägg ut bruket med mursleven på sulformsblocken. Använd lite för mycket bruk så att det pyser över en aning när det första skiftet med Murblock Fördel muras upp. Det första skiftet av murblock läggs ovanpå sulformsblocken och ska vara halvt nergrävt i grunden. Det överflödiga bruket formas till en hålkäl, ca 45°, så att eventuellt vatten rinner av, se skissen till höger. Fogens tjocklek ska vara cirka 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna.

Snickra mallen och bygg karmen till det runda hålet med spaljé, se sista sidan. Fixera sedan mallen, som har en stabiliserande funktion, på rätt plats.

Armera det första skiftet av murblock med bistål. Böj till bistålet så att det passar spåren i murblocken och placera det parallellt, enligt skissen till höger. Bistål ska läggas i vart tredje skift och i det sista murblocksskiftet. Mura upp nästa skift med ett halvt blocks förskjutning och fortsätt på samma sätt upp till 9 skift under spaljén och 13 skift till hammarbandet, exklusive sulformsblocken. Mura det sista skiktet med U-block som fylls med grovbetong och ett liggande bistål.

Såga och anpassa blocken runt det runda hålet och fyll i med Murbruk B. Ta bort mallen och montera karmen. Mura in en dörröppning med måtten 1000 x 2100 mm. Ovanför förrådets dörröppning muras lättklinkerbalken på plats.

Den främre gavelspetsen muras ända upp, lägg upp hammarband och en takstol som mall och såga blocken efterhand.

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för Mura ett förråd för cykelförvaring där det beskrivs hur du färdigställer det.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.

- Annons -