Robusta trädgårdsmöbler – Gjut trädgårdsmöbler i betong

KATEGORI

Finja tipsar: Robusta trädgårdsmöbler

Gjut dina egna stolar och bord och få ett originellt och bestående inslag i trädgården.

Möblerna är ämnade att stå ute året runt och kan användas för ljuvliga luncher sommartid och härliga fikastunder om vintern då du sitter inlindad i en filt eller på ett varmt och vackert fårskinn. Oavsett säsong njuter du av den underbara känslan det är att själv ha byggt och skapat något du både tycker om och har glädje av.

Bygg formen – stol

Såga delarna och slipa bort eventuella ojämnheter. Montera delarna med träskruv för att lätt kunna ta isär dessa vid avformning. Förbered för samtliga skruvar genom att förborra dels i den del där skruvar är genomgående och dels i kanten på den andra delen. Detta för att undvika att skivorna spricker. Skruvarna ska ha ett mellanrum på 50–70 mm.

Se fler skisser i arbetsbeskrivningen som kan laddas ner från Gör det själv-projektet. Montera ihop sitsens ovansida och ryggens framsida samt frambenets insida, sitsens undersida och bakbenets insida. Försänk skruvarna och spackla över dem. Dessa skruvar ska inte tas bort vid avformning. Skruva fast formbotten mot de monterade delarna.

Förborra och skruva fast hålkälslisterna mot sitsens ovansida respektive ryggens framsida. Montera frambenets framsida och ryggens baksida samt benens undersidor och ryggens överkant. Skruva slutligen fast formförstärkningen som håller ihop delarna.

Förbered för gjutning

Rengör formen från eventuella smutsrester med vattenspädbar såpa. Torka rent och låt självtorka. Täta alla skarvar på formens utsida med fogspruta och silikon för att undvika betongläckage. Stryk på ett tunt lager olja i hela formen. Torka rent och se till att ingen flytande olja förekommer.

Gjut en stol

Blanda Reparationsbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fördela betongen jämnt i formen och fyll cirka en tredjedel av den.

Knacka flera gånger med hammare på formen för att eliminera eventuella luftbubblor. Fyll ytterligare en tredjedel och knacka igen. Fyll formen helt och upprepa knackningen.

Noggrannhet i detta skede belönas med ett fint och jämnt ­slutresultat, men knacka inte så hårt att formen tar skada. Jämna av ytan väl med murslev. Täck hela formen med plast och låt vila ett dygn. Lyft sedan ­plasten och vattna rikligt.

Lägg tillbaka plasten och upprepa proceduren ytterligare tre gånger.

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för Robusta trädgårdsmöbler där det beskrivs hur du färdigställer väggen.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -