Bygg ett växthus med murad sockel

KATEGORI

Bygg ett växthus med murad sockel

Att odla egna kryddor och grönsaker blir allt populärare men ett växthus har mångt fler funktioner. Skapa ett romantiskt orangeri, en skyddad vinterträdgård eller ett praktiskt drivhus. Sockeln utgörs av murade och putsade lättklinkerblock som ger en stabil stomme att bygga vidare på. Växthuset blir ljust och vädringsluckorna i taket bidrar till en god luftgenomströmning.

Förbered grunden

Avlägsna ett jordlager som mäter cirka 6000 mm x 3000 mm och är 500 mm djupt. Se till att komma ända ner i sanden och att all jord försvinner. Rulla ut geoduk i gropen för att hindra ogräs från att växa upp. Duken kan med fördel placeras omlott för att täcka grunden.

För de nedgrävda blocken behövs ett 380 mm djup i gropen. Upp till den nivån fylls gropen med bärlager och ett 50 mm tjockt lager av bergkross. Packa med en vibroplatta. Jämna av och kontrollera att den är vågrät med ett vattenpass.

Placera Sulformsblock utmed kanterna i gropen. Blanda Finbetong enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll blocken med betongen och lägg ner 2 st parallella Bistål Bi40. Överlappa bistålen 500 mm i skarvarna. Stöt försiktigt i betongen med en stav för att minska luftbubblorna.

bänkskiva i betong 1

Mura grunden

Blanda Finja Murbruk B enligt anvisningarna på förpackningen och lägg ut bruket med mursleven på sulformsblocken. Använd lite för mycket bruk så att det pyser över en aning när det första skiktet med Murblock Fördel muras upp. Det första skiktet av murblock läggs ovanpå sulformsblocken och ska vara helt nergrävt i grunden. Det överflödiga bruket formas till en hålkäl, ca 45°, så att eventuellt vatten rinner av, se skissen till höger. Fogens tjocklek ska vara ca 10 mm och inget bruk läggs i de vertikala fogarna.

Armera det första skiktet av murblock med bistål. Böj till bistålet så att det passar spåren i murblocken och placera det parallellt, enligt skissen till höger. Bistål ska läggas i vart tredje skikt och i det näst sista murblocksskiktet.

Mura det sista skiktet med U-block som fylls med finbetong och ett liggande bistål.

bänkskiva i betong 2

Putsa grunden

Blanda Cementbruk A enligt anvisningarna på förpackningen. Med ett stålsvärd slammas ett 1–3 mm tjockt lager av cementbruk runtom hela grunden. Använd en kalkkvast för att rugga upp ytan en aning. När cementbruket har torkat fästs Putsnät runtom. Använd Nätfäste Universal och varmförzinkad spik. Slå på ett 10 mm tjockt lager av Cementbruk A efter att grundningsbruket ”vittorkat” under minst ett dygn, och putsa runtom med hjälp av stålsvärdet.

bänkskiva i betong 3

Genom att klicka på knappen ovan så kan du läsa vidare i gör det själv projektet för Bygga Växthus där det beskrivs hur du färdigställer det.

Du kan även ta del av inköpslistan och lägga till den. Du får också Tips & Trix samt tillgång till nedladdningsbar PDF.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -