Bygg din egen walk-in closet

Så fixar du en egen walk-in closet

Många får något drömskt i blicken när de tänker på Carrie i Sex and the City och hennes enorma walk-in closet. Oavsett om du har en liten garderob eller klädkammare och vill bygga en walk-in closet så kommer här några tips för att skapa en känsla av en större, lyxigare, men även funktionell garderob med enkla knep.

Tänk över färgval och ljusinsläpp

Har du en mörk och trång yta kan det vara en fördel att utgå från en vit bas och ha ett ljust golv. Ett ljust rum kan skapa en illusion av ett större utrymme.

Lägg in en lyxig matta

Har du en liten klädkammare kan det vara klokt att lägga in en heltäckningsmatta. som ger ett lyxigt inslag likt ett hotellrum eller en stor walk-in closet. Om du inte kan lägga in en heltäckningsmatta kan du välja en fluffig fårskinnsfäll eller en annan matta som täcker en större del av golvet.

Förändra med små medel

För att ge garderoben ett ansiktslyft behöver du inte ändra på mycket. Byt ut lådknoppar mot nya i färg eller mönster och köp matchande galgar till alla kläder. Om garderoben känns trång kan du ta bort dörrarna och istället avskärma den öppna garderoben med ett par snygga gardiner.

bygga walkin closet 1

Inred med speglar

En spegel kan kännas självklar i kombination med kläder, men den skapar även en känsla av rymd i klädkammaren. Har du inte plats för en helfigursspegel kan en eller flera mindre speglar fungera som ett alternativ. Har du en garderob i sovrummet ger även spegeldörrar intryck av ett större rum.

Visa upp favoriterna

Kombinera förvaring och inrednings – detaljer genom att visa upp dina guldkorn i garderoben. Är du en stolt samlare av vackra skor eller väskor? Vig paradplatsen åt dem så att de blir ett blickfång. Gör garderoben personlig genom att rama in snygga foton och ställa fram väldoftande doftpinnar.

bygga walkin closet 2
En låda med glasfront ger ett öppnare och lyxigare intryck. Finns i olika varianter och mått till Ikeas serie Pax, Komplement.

Ordning och reda

Häng plaggen färg koordinerat och vik även stickade plagg i färgordning. Kategorisera genom att ha kavajer på ett ställe, byxor på ett annat osv. Hängande plagg ger bättre överblick än om du viker och förvarar kläderna i hyllor eller byrålådor.

Tänk på belysningen

Oavsett storlek på garderob är belysning en viktig detalj dels för att skapa rymd, men framför allt för att du ska kunna se och känna inspiration när du ska välja kläder. Det finns enkel batteridriven LED – belysning i form av lister eller spotlights som du enkelt kan fästa upp om du har ont om eluttag.

bygga walkin closet 3

Investera i småförvaring

För att få bättre ordning och lättare hitta bland dina småprylar och accessoarer bör du satsa på småförvaring. Det finns bra insatser som du lägger i byrålådan eller köp vackra askar och boxa.

Förvara smart

Högst upp i eller ovanpå garderoben är det bra att förvara säsongsanpassade kläder. Köp snygga lådor att förvara de varmaste tröjorna under vår – och sommarhalvåret och ta sedan fram och skifta mot de tunna plaggen efter säsong. På så vis blir din garderob inte lika belamrad och du får lättare att hitta de plagg du faktiskt använder.

Krokar och småhyllor

bygga walkin closet 4

Krokar kan man aldrig ha för många och de minimerar risken för att plagg ska hamna på golvet. Utnyttja dessutom trånga utrymmen som exempelvis bakom dörren för krokar eller kanske några extra hyllor i anslutning till garderoben.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -