Gör det själv: bygg din egen kryddhylla!

En kryddhylla behöver inte vara så konventionell som den gamla vanliga inbyggda hyllan ovanför spisen. Varför inte ägna en liten stund åt att bygga din egen kryddhylla, med hjälp av några avlagda möbler du inte använder längre?

Är du kanske den som gillar att ha olika fina glasburkar till dina kryddor? Du är inte ensam! Det går att fynda fantastiskt fina kryddburkar på olika loppisar både i tunn och söt emalj, till traditionella glasburkar med korklock på. Men att ha omaka kryddburkar brukar ju ofta leda till att de inte platsar i måtten på den vanliga kryddhyllan ovanför spisen.

Dags att skylta med dina finkryddor!

Chiliflingor, större pepparkorn och havssalt är väl typexempel på kryddor som inte platsar i affärernas vanliga kryddburkar. Till dem vill vi kanske ha mönstrade små skålar i keramik eller kristalliserat glas. Och när man väl börjar grotta ner sig i malda nypon, torkade blåbär och lingon och enbär till sin kryddhylla – då sätter nörden i oss igång att fantisera. Dags att skylta finkryddorna!

Att sätta upp en hylla till sina favoritkryddor är väldigt lätt och kräver inga förkunskaper.

Bygg din egen kryddhylla – av vad som helst

Det allra enklaste och mest ohändiga sättet att bygga din egen kryddhylla, är faktiskt bara genom att ta en gammal avlagd trämöbel som du inte använder sig av. Såga ut en lagom längd, piffa till den genom att slipa den och om du skulle vilja kan du måla om den till en valfri färg. Det gamla stolsbenet skapar nu en enkel upphöjnad som du kan placera dina finaste kryddburkar på, intill olivoljan och basilikakrukan.

Bygg en lite annorlunda kryddhylla

Ett annat stilsäkert och snyggt sätt att bygga kryddhylla på är genom en enkel träskiva. Det här kräver att du har identiska kryddburkar så att de inte varierar för mycket i storlek. Du kan till exempel köpa färdiga kryddburkar på en inredningsbutik, eller använda butikskryddorna som brukar ha standardiserade storlekar.

Skivan är tänkt att få lika stora hål som du placerar kryddorna horisontellt i. Under kryddans lock skriver du ut vilken krydda det är, till exempel med hjälp av griffelfärg.

Du behöver:

 • En träskiva, exempelvis 60×40 cm
 • Griffelfärg
 • Standardiserade kryddburkar
 • Penna
 • Borr

Gör sedan så här:

 1. Rita ut på skivan var kryddorna ska sitta (eller snarare ligga)
 2. Borra hålen
 3. Såga ut hålen till rätt storlek
 4. Såga ut ett par lister som skruvas fast bakom skivan så att den sticker ut från väggen 6 cm
 5. Måla skivan i griffelfärg i ett par lager
 6. Efter att färgen torkat in ordentligt, skriv ut kryddornas namn med vit krita
 7. Borra fast din hylla

Det går också bra att bygga en hylla efter egen fantasi. Spana igenom olika inredningsmagasin och se vad de har för spännande lösningar: ofta handlar det mycket om hur du väljer att fronta kryddorna och var du placerar hyllan som gör skillnaden. Varför inte låta en murgröna stå överst på din kryddhylla och skapa ett grönt fall över dina favoritkryddor?

Lycka till med att bygga din egen kryddhylla, önskar vi på Villalivet!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -