- Annons -

Anlägga trädgårdsdamm steg för steg

Att anlägga trädgårdsdamm och få en vattenspegel i trädgården är en dröm för många och väljer du att även lägga till ett vattenfall eller en liten fontän får du ett härligt porlande som skapar ro och harmoni i din trädgård. Här får du en enkel guide om hur du kan anlägga trädgårdsdamm alldeles själv.

Anlägga trädgårdsdamm

Detta bör du tänka på när du planerar dammens placering:

Placera dammen så den är väl synlig från hus och uteplats så ni inte går miste om den fina miljön och atmosfären den ger till din trädgård.

Du bör inte anlägga trädgårdsdamm direkt under lövträd. Dels faller det ner löv i din damm som kan ge onödig näring och dels ger de skugga och då får inte dammen tillräckligt med solljus. Det behövs minst fem timmars solljus om dagen för att fiskar och växter ska trivas
i din damm.

- Annons -

Anlägga trädgårdsdamm

Så gör du:

  1. Markera var du vill ha din damm och vilken form den ska ha. Ett tips är att använda din vattenslang som du lägger ut och att sedan ta en pensel och måla upp konturen utanför slangen.
  2. Nu är det dags att ta spaden (eller grävmaskinen) och börja gräva gropen. Tänk på vad du vill ha i din damm så du gräver rätt djup. Vill du att ev. fiskar ska övervintra måste den djupaste delen vara 120 cm djup och tex. näckrosor behöver minst 70 cm. Undervattensväxter som bl.a. hjälper till att hålla vattnet syrerikt placeras på 30-70 centimeters djup och sumpzonsväxter på 10-20 cm.
  3. Ta bort alla rötter och stenar som kan ligga på botten och skada gummiduken. Är stenarna vackra kan du sedan använda dem ifall du ska bygga upp ett vattenfall eller som prydnad runt dammen.
  4. Lägg ett 5-10 cm lager mursand på botten, packa sanden väl.
  5. Nu är det dags för skyddsmattan, se till att lägga omlott med god marginal där du behöver skarva.
  6. Vik ut dammattan och börja fyll på vatten. Håll mattan på plats med stenar på kanten så flyttar den sig inte. Se till att du får så få veck i mattan som möjligt. Du kan nu börja placera ut pumpen och lägga fina stenar i botten av dammen.
  7. Fyll  din damm nästan ända upp till kanten.
  8. Fixa till kanterna och klipp dammduken. Ett tips för att dölja fula skarvar är att lägga en kokosmatta över kanterna. Det blir snyggt och ett bra ställe för växterna som du nu kan sätta i och runt dammen att gro. Lägg också vackra stenar som en ram runt din damm.
  9. Släpp ut några vackra guldfiskar i vattnet så slipper du mygglarver som kan göra din sommar ganska plågsam annars.

 

Läs också:

Vila vid dammen

- Annons -