Att slippa kliva ur bilen när man ska öppna garaget är något som lockar många. Men hur lyckas det? Jo, med en garageportsöppnare. Det kostar inte så ofantligt mycket att investera i en sådan och många är nog villiga att lägga den där extra slanten. Frågan är bara vilken garageportsöppnare som passar dig? Den måste nämligen passa med din garageport och vara säker.

Om du ska byta ut din garageport är det enkelt att välja garageportsöppnare. Om du har en befintlig port kan det bli desto svårare, vi förklarar varför.

Bygger på samma teknik

Alla olika modeller av garageportsöppnare bygger på samma enkla teknik. De är inte så dyra som man kan tro och med en korrekt installerad portöppnare kan du med fjärrkontroll sätta igång en motor som driver upp garageporten. Allt går enkelt och smidigt utan att du ens behöver kliva ur bilen.

garageportöppnare
Bildkälla: rubinpool. Se

Däremot passar inte alla garageportsöppnare och garageportar ihop. Motorn måste vara anpassad efter porten och dess konstruktion, annars kan motorn gå sönder eller porten knäckas.

Moderna portar är anpassade efter öppnare

De flesta moderna portar som finns på marknaden är anpassade för att kunna öppnas med någon slags motor. Den enklaste modellen som finns är takskjutporten som rullas upp av motorn, och denna finns i olika varianter. Faktum är att en motorstyrd eller elstyrd takskjutport är säkrare än de man öppnar manuellt, eftersom porten med motor hålls stängd och öppen med en spärr. En annan modell är sidoskjutporten, som även den är väl anpassad för motorer av olika slag.

Om du har en äldre garageport i modellen vipport, ska du nog inte installera en garageportsöppnare på den. Dessa är inte anpassade efter motorns kraft och kan därför bli farliga. Moderna vipportar är dock ofta okej, men säkerställ detta genom att kontakta portens tillverkare och hör efter om din port är kompatibel för en installation av garageport motor.

garageportsöppnare 1

Höga säkerhetskrav och rätt installation

Välj en garageportsöppnare som lever upp till höga säkerhetskrav och passar med din dörr. Det är viktigt att det är kompatibelt ihop, för om inte och olyckan är framme så gäller ej försäkringar för denna typ av olyckor. Installationen ska installeras av dig som är händig och noga följer instruktioner, men bäst är att anlita en professionell installatör.

Se till att det finns säkerhetsdetaljer vid porten och öppnare. Ett klämskydd och säkerhetsspärr är en god investering. Leta efter certifieringar och garantier när du väljer både port och öppnare. Lycka till!