- Annons -

Bygga soffa av lastpallar – steg för steg

Nu till sommaren är det många som påbörjar byggen av olika slag. Varför inte ta dig an att bygga soffa av lastpallar, något som både är snyggt och praktiskt ha både ute och inne. Vi på Villaliv tipsar om hur du enklast går tillväga samt vilka material och verktyg du behöver ha utöver lastpallar.

Det är ingen hemlighet att lastpallar kan användas till mycket och en het trend just nu är att göra möbler av lastpallar. Så varför inte ta dig an ett litet byggprojekt i sommar? Att bygga soffa av lastpallar är enkelt, men framförallt är det roligt – allt som egentligen behövs är lite fantasi, verktyg och ett gäng lastpallar i trä så är du redan halvvägs i mål.

Bygga möbler av lastpallar

Något som blivit allt populärare är att bygga möbler av lastpallar och vanligast är att använda sig av den standardiserade lastpallen i trä som kallas Europapall eller SJ-pall. Den består av åtta stycken 120 centimeter långa plankor varav fem stycken sitter på ovansidan och tre stycken undertill. Tre stycken 80 centimeter långa plankor och nio stycken klossar gör tillsammans att lastpallen totalt är 14,4 centimeter hög. När du bygger soffa med den här typen av pall är det viktigt att du lägger pallen åt rätt håll för att få en bra sittyta.

bygga soffa av lastpallar

Bygga soffa av lastpallar att ha som utemöbel

När du vill bygga egna möbler är lastpallar ett bra och billigt alternativ och den vanligaste lastpallen på marknaden är Europapallen. Dessa går nämligen att få tag på ganska enkelt. Fråga till exempel i din lokala matbutik om de har pallar de vill bli av med eller om det finns möjlighet att köpa pallarna av dem. Annars kan du alltid ta dig till brädgården där en lastpall kostar mellan 120-200 kronor beroende på dess skick och hur stor efterfrågan är. Tips när du ska bygga utemöbel av pallen är att välja en som redan är förbehandlad, då slipper du måla och kan behålla dess rustika utseende.

Så bygger du en enkel utesoffa

Du behöver:

 • Tre stycken lastpallar.
 • En borrmaskin att förborra med.
 • En skruvdragare och skruv.

Börja med att välja vilken pall som ska vara ryggstöd och lägg den åt sidan. Lägg sedan de resterande två lastpallarna på varandra för att skapa en bra och bekväm höjd att sitta på. Sen är det bara att skruva ihop dem. Ett tips är att använda borrmaskinen och förborra hål till skruvarna för att undvika att pallen spricker. Ställ sedan den tredje pallen bakom soffans sittdel och skruva även fast ryggstödet. Nu är soffan klar.

Ett tips för att fixa en härlig myskänsla är att klä och lägga en skumgummimadrass på sittdelen och sedan dekorera med kuddar i olika färger och stilar.

Lastpall soffa att inreda med inomhus

Det är inte bara utomhus som det är snyggt och trendigt att bygga soffa av lastpallar – även inomhus kan du ha dessa häftiga möbler. Vill du en möbel som skapar en modern industrikänsla är en lastpall soffa med hjul helt rätt väg att gå. Det bästa är att det inte krävs inte mycket mer än att du är noggrann för att förvandla en typisk Europapall till en snygg soffa eller dagbädd. En sådan soffa behöver inget ryggstöd och för en fin finish kan du betsa den i en mörk färgnyans. Vi på Villaliv har sammanställt en enkel steg för steg lista att följa för att ditt bygge av inomhussoffan ska gå enkelt, smidigt och få bra resultat. Här är våra tips:

Du behöver:

 • Två lastpallar
 • Två korta plankor
 • Sex bastanta hjul
 • Borrmaskin
 • Skruvdragare och skruvar
 • Bets eller målarfärg

Så bygger du:

 1. Börja med att lägga ut lastpallarna bredvid varandra med ovansidan nedåt, så att pallarnas kortsidor möts och pallarna tillsammans bildar en rektangel.
 2. Skruva ihop lastpallarna genom att lägga och fästa de två plankorna för att pallarna inte ska glida isär.
 3. Skruva fast ett hjul i varje hörn och fäst de två sista hjulen i mitten så att de sitter fast på båda pallarna.
 4. Vänd pallarna åt rätt håll och betsa eller måla din soffa.
 5. När soffan är torr är det bara att lägga ut dynor eller en madrass och kuddar. Klart!

bygga soffa av lastpallar

Om du vill ha en modernare tvist på soffan är ett tips att sätta två av hjulen in mer mot mitten av pallen istället för att ha dem i alla fyra hörn. På så vis kan du skapa en naturlig avlastningsyta i ena änden soffan vilket blir desto tydligare om du också väljer att lägga ut en madrass som inte löper från kant till kant.

- Annons -