Gör-det-själv MED TRÄ

Inspiration: snickarglädje!

Solen som värmer på, doften av sågat virke… och så den där härliga känslan av att ha åstadkommit något rejält med sina egna händer på bara några timmars jobb. Då känner man sig nöjd! Här är fem projekt att hugga tag i, för alla rastlösa hemmafixare som hittat ut i det gröna.

Projekt 1:

projekt

Funktionellt

En trappstege som gör att man kan klättra över stengärdsgården eller staketet kan vara ett sätt att förena funktion med något som också ser trevligt ut i trädgården. Stadig och rejäl blir den, med kraftiga dimensioner. Den kan placeras över ett 70 cm högt staket, men sidstycket kan enkelt förlängas om du behöver lite extra höjd.

Instruktioner:

materiallista – alla mått i millimeter

Impregnerat virke

Benämning                      Dimension     Längd     Antal 

A – Handledare, rundstolpe    60                700         2 st

B – Sidstycke                        45 x 170       1920       4 st

C – Steg                              45 x 170        650        9 st

D – Stödregel/steg               28 x 45          150        12 st

D – Stödregel/översta steg   28 x 45          550        2 st

Trallskruv – 42, 55 och 75 mm

Träskruv för utomhusbruk, 100 mm

Trälim för utomhusbruk

1. Sidstyckena kapas i 22,5 graders vinkel i var ände. För en stabil sammanfogning, görs sedan en halvt-i-halvtfog. För detta sågas ett urtag i alla fyra längder, i 45 graders vinkel. Urtaget innebär att halva tjockleken på virket tas bort. Det är enkelt gjort med en cirkelkap, som kan ställas på rätt höjd och såga många gånger tätt efter sig tills urtaget är gjort. Eller gör man på gammalt vis och sågar ett spår genom halva virkets tjocklek, på var sida om urtaget, för att sedan spänta bort virket med hjälp av stämjärn och klubba. Alla 4 längderna sågas identiska. Då passar de i varandra och fogas samman som ett kryss. Foga ihop med trälim och skruv.

2. Skruva fast stödreglarna för stegen på sidstyckena. Använd de längsta träskruvarna för att fästa rundstolparna som handledare mot sidstyckenas över kortsida.

3. Res sidstyckena upp och se till att de står rakt i lod. Placera stegen ovanpå stödreglarna och skruva fast med trallskruv, 75 mm. Starkast blir konstruktionen om du sätter skruven snedställd, så att den drar in i sidstycket och inte bara rakt ner i stödregeln.

Projekt 2:

projekt

Smart gömställe

Allt är inte vackert, men kanske nöd-vändigt. Ibland sitter vattenslangar, eldosor och andra konstiga grejer allt för synligt, på en plats där man helst vill ha det lite snyggt och prydligt. Här är en rolig lösning på problemet. En fejk-möbel! Den liknar ett snyggt skåp, men står på hjul och är fäst mot väggen med gångjärn. Så när vattenslangen ska fram, kan ”skåpet” svängas undan.

Obs! En varmluftspump som är i bruk kan inte gömmas bakom en så här tät konstruktion, men om den inte används under sommarhalvåret så kan du göra en lös konstruktion som lyfts bort mot hösten.

Instruktioner:

Använd vanligt virke, som inte tryckimpregnerats. Anpassa virkets längd efter vad du behöver dölja och hur stort ditt ”fejk-skåp” behöver vara.

Kapa och måla allt virke innan du monterar ihop delarna. Det är lite enahanda och trist, när man helst bara vill komma igång och snickra – men väldigt skönt när alla delar sedan skruvats ihop och allt blir klart.

Projekt 3:

projekt

Trend: Insektshotell

Här har gamla träbackar använts för att sätta ihop en snygg och annorlunda hylla. Backar kan köpas i trädgårds- butiker eller med lite tur fyndas på loppis. I den här varianten ges också plats för ett hemmafixat insektshotell. Fin prydnad som gör stor nytta! Våra pollinerande insekter är hotade – utan pollinerare, inget liv på jorden. Är vi många som drar vårt strå till stacken och hjälper insekterna så gör det skillnad. Ett lärorikt projekt att göra ihop med barn, som sedan kan hålla koll på om det kommer gäster i hotellet.

Instruktioner:

Här finns två varianter.

1. Av bambupinnar i bunt: Kapa bambupinnar av olika tjocklekar, i längder om ca 25 cm. Bunta ihop i tjocka knippen och knyt om med grovt snöre. Sedan är det bara att stapla så många buntar du vill.

2. Vedträn och stockar förvandlas snabbt till insektshotell med hjälp av borrmaskinen. Borra en hel mängd hål! Gör dem ca 7 cm djupa och variera diametern på hålen, allt från 4 mm upp till 10 mm i diameter. Ett roligt projekt att släppa lös ungarna på, när de är stora nog att hantera borrmaskinen. Sedan är det bara att stapla upp veden med alla hålen i.

Projekt 4:

projekt

Plantera mera – Våga vara udda!

En planteringslåda gör ingen sommar. Upprepa dig och bygg flera, så att du kan plantera mera. Sätt ut dem i grupp eller sprid dem runt om i trädgården och låt det blomma.Lådan är enkel att anpassa och göra i önskat mått upp till 120 cm utmed var sida, med samma konstruktion. Ett enklare byggprojekt än det här kan du nästan inte hitta och samtidigt ger det mycket glädje för både tid och pengar.

Instruktioner:

Enklare kan det nästan inte bli. Här är måtten anpassade för att det ska bli kvadratiska blomlådor, men du kan kort eller förlänga dem, så att lådorna blir mer avlånga.

Du behöver 4 st reglar av tryckt virke, 45 x 45 mm. Dessa kapas 130 mm längre än lådans färdiga höjd och spetsas till i ena änden, så att lådan kan tryckas ner marken.

Kapa sedan virket, 22 x 145 mm, i 4 st längder 445 mm och 4 st längder 500 mm. Skruva fast de kortare längderna först, två och två, mot hörnreglarna. Därefter skruvas lådan ihop med de längre brädorna.

Tryck lådan på plats i marken. Häfta fast plast mot lådakanternas insida, så förlänger du livet på planteringslådan. Bottna med ett tjockt lager gamla dagstidningar för att hindra ogräset och fyll sedan med planteringsjord.

Projekt 5:

projekt

Bygg ett bastant bord

Ett rustikt bord för uterummet kan snickras av överblivet rejält virke. Det blåser garanterat inte bort! Men har du inga gamla brädor som ligger och skrotar, så har vi gjort en beskrivning med virke i dimensioner som finns på byggvaruhuset.

Instruktioner:

BASTANT BORD material – alla mått i millimeter

Benämning    Dimension       Längd      Antal

A – Gavelben       45 x 195        500          4 st

B – Bordsskiva    45 x 220        1200        2 st

C – Stödregel      45 x 70          320          4 st

D – Krysstag       45 x 70           800         2 st

Trallskruv, 55 och 75 mm

Så gör du:

1. Kapa alla längder för stödreglar och krysstag i 22,5 graders vinkel, så bredsidan sluttar.

2. Lägg två gavelben intill varandra, med 2 cm mellanrum. Stödreglarna placeras tvärs över gavelbenen och skruvas fast för att hålla ihop bordets gavel – den ena utmed gavelbenens över kant, den andra 95 mm upp från den nedre kanten.

3. Ställ upp gavlarna på högkant, med ca 75 cm avstånd. Skruva ihop krysstaget. Lägg på bordsskivan ovanpå och skruva fast.

TEXT OCH FOTO ANNA ÖRNBERG och TACK TILL Lasse Nilsson, Susanne Persson, Daniel Andersson OCH Kristian Magnusson.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -