- Annons -

Måla om fasad – Så gör du! blir glad när det är klart!

Ingen sätter väl en ommålning av huset högst på önskelistan för sommarnöjen, men med god planering och flera händer som målar så är det ett plånboksvänligt och fullt genomförbart projekt.

Vår och sommar är fasadmålartid. Har du lyxen att ha generösa vänner eller släkt-ingar som du kan be om hjälp så behöver insatsen inte ta alltför många semesterdagar i anspråk.

Planera väl

Mät upp ytorna som ska målas och beräkna färgåtgång. Notera allt som behövs. Listan ska förutom färg innehålla penslar, maskeringstejp, skrapor, stålborstar, skyddsplast, skyddskläder, skyddsglasögon, arbetshandskar och målarmössor. Be handlaren att få återlämna obrutna och oskadade förpackningar. Gör en lista på vad som behöver lånas av grannar eller hyras, som stegar, byggnadsställning och skyddsväv till ställningen. Planera själva arbetet i moment och bestäm arbetsstationer. En gavel kan vara en station. Framsidan kanske delas på två stationer på var sida om entrén och så vidare. Då går det lätt att tilldela arbetsstyrkan var sitt område att ansvara för. Förbered en avfallsstation där alla sopor sorteras. Tomma burkar och för- packningar för sig, färgskrap och färgrester för sig underlättar när skräpet körs till kommunens återvinnings-station. Obs! För att goda vänner eller släktingar ska förbli goda så är inplanerade mat- och fikapauser minst lika viktiga som något annat. För att inte tala om kaffe och kaffebröd till fikapauserna.

Ta ställning

Enplansvillor behöver inte alltid så omfattande ställningsbyggande annat än på gavlarna. Se till att ha de ställningar som behövs på plats när arbetsstyrkan kommer. Då är alla snabbt igång. Ställningar underlättar arbetet och spar tid. Att arbeta från stege är inget som yrkesfolk gör. Det är tröttande och tidskrävande, men framför allt farligt. Stegar är bara till för att ta sig upp och ned med.

Det viktiga underarbetet

Att måla om huset är ett så pass omfattande arbete att det verkligen lönar sig att inte slarva med underarbetet. Minst 70 procent av tiden går till underarbete. Skydda rabatter och husgrund med plast. Ingen kan måla utan stänk och färgskrap och färgrester ska inte hamna i matjorden. Börja alltid med att tvätta med fasadtvätt. Skrapa därefter bort lös färg med skrapa och stålborste. Är fasaden profilerad kan man med en fil slipa till en skrapa så den följer profilen. Syna av fasaden och laga eventuella skador.

Systemmålning

De flesta moderna fasadfärger utgår från systemmålning i tre steg. Det första steget är impregnerande grundolja på ändträ, skador och spik- och skruvskallar. Steg två är att grundmåla nytt trä och trärena ytor för att ge virket ett täckande grundskydd och ge bra fäste åt ytfärgen. Det tredje och roligaste momentet är när täckfärgen stryks på och man direkt får en vision av hur huset kommer att se ut när det är färdigt. Ytfärgen kan behövas strykas två skikt beroende på underlaget. Särskilt om det är en ljus kulör.

Slamfärg

Den klassiska matta rödfärgen är en slamfärg, men slamfärg finns även i andra kulörer. Slamfärg målas på trärena ytor som helst ska vara ohyvlade. Idag är slamfärgen ofta förstärkt med linolja och fäster även ganska bra på hyvlade ytor. Slamfärg kan också målas på tidigare slamfärgade ytor. Vid ommålning borstas fasaden noga med piassavakvast och rotborste för att få bort allt löst pigment. Därefter är det bara att stryka på färgen. Slamfärgens fördel är att framför allt den röda slamfärgen är billig. Under arbetet är också betydligt enklare än för moderna systemfärger.

Linoljefärg

Linoljefärg är liksom slamfärgen en gammal, beprövad och traditionell färg tillverkad av naturliga råvaror. Den fäster på de flesta underlag. Färgen är dryg och billig per kvadratmeter. En nackdel är den längre torktiden. Man använder samma färg till grundningen som till ytmålningen. Olika fabrikat förordar olika sätt att arbeta. Vissa menar att färgen ska späs vid grundmålning. Ytan håller 15-20 år, men blir matt med tiden. Vill man att ytan ska fortsätta vara blank behöver man bättra på den vart femte år.

– Dela upp arbetet!

Hela huset måste visserligen målas, men inte nödvändigtvis i ett svep om priset är en förstörd sommar utan rekreation. Husväggen tar ju slut vid knuten så måla en sida i taget. Börja med en långsida. Året efter är det dags för andra långsidan och tredje året båda kortsidorna. Kanske hinner man med mer, men det är bättre att inte slarva för att hinna klart.

4 OLIKA FÄRGTYPER

  1. Slamfärg kallas den traditionella helmatta faluröda färgen på hus och lador. Den är helt fuktgenomsläpplig, billig och lättskött. Färgen finns även i andra kulörer.
  2. Linoljefärg är också en traditionell färg med anor sedan 1700-talet. Den är avsedd för hyvlat trä. Förr var lin-oljefärgen dyr och målades mest på knutar, foder och vindbrädor medan fasaderna ströks med slamfärg. Så småningom började man måla även fasader med linoljefärg.
  3. Alkydfärg kom på 1950-talet och är en syntetisk oljefärg. Man kan kalla den för en modern linoljefärg. Den torkar fortare och håller sig blank längre än linoljefärgen. Moderna alkydfärger är vattenburna.
  4. Latexfärg eller akrylatfärg är det som även benämns plastfärg. Att det är ett plastskikt som läggs på fasaden är sant även om färgfabrikanterna inte tycker om benämningen. Färgen är vattenburen och har den bästa färgbeständigheten bland fasadfärgerna.

ATT BYTA FÄRGTYP

På ny omålad träfasad är man fri att välja vilken färgtyp som helst. På tidigare målad fasad kan man inte alltid byta färgtyp utan problem. Grundtipset vid ommålning är att hålla sig till samma färgtyp som tidigare.

Vilken färgtyp har mitt hus?

Latexfärg löser sig om man gnuggar med en trasa indränkt i T-sprit några minuter. Alkydoljefärg löser upp sig, missfärgas och kletar efter någon minut av kaustiksoda. Färgen fastnar inte i sandpapper vid torrslipning. Linoljefärg provas med samma metod som alkydfärg. Om ytan är mycket nedmattad och krackelerad är det förmodligen en gammal linoljefärg..

TEXT ROGER NYSTRÖM FOTO ISTOCKPHOTO

 

- Annons -