Tips för att bygga sandlåda

Med en sandlåda på tomten kommer dina barn att vilja leka mer utomhus. Det finns färdiga sandlådor att köpa, men väljer du att bygga den själv kan du bestämma storlek och form. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du ska bygga sandlåda på egen hand.

Att leka utomhus har flera positiva effekter på barns hälsa och främjar aktiv utelek. En sandlåda i nära anslutning till huset ökar möjligheterna till lek utomhus när barnen är små. Det är inte särskilt svårt att bygga en sandlåda. Det tar heller inte särskilt lång tid, och blir billigare än att köpa en färdig.

Så bygger du en smart sandlåda

Det första du ska bestämma är om sandlådan ska vara upphöjd, alltså vila på marken, eller nedgrävd. Om du ändå planerar att bygga ett trädäck kan du fundera på att bygga en sandlåda som är infälld i däcket. En nedgrävd sandlåda gör det möjligt att gräva djupare, men är svår att få till på en stenig eller bergig tomt.

Barn har en förmåga att sprida ut sina leksaker över en stor yta. Därför bör du göra sandlådan så stor som möjligt, utan att den tar upp hela trädgården. Om du har flera barn som är i “sandlådeåldern” är det också viktigt den rymmer dem alla.

bygga sandlåda 1

Med tanke på att sandlådan i första hand är avsedd för barn bör du om möjligt undvika att använda spik för att foga ihop den. Det bästa är en knuttimrad sandlåda, men om du inte känner dig tillräckligt händig kan du skruva ihop sandlådan.

Välj i så fall förzinkad skruv som inte rostar, och försänk skruvarna så att inte kläder kan fastna i skallarna. Sätt markduk i botten så att inga växter eller djur tar sig in i sandlådan underifrån.

Läs mer: Bygg en sandlåda i betong

Detta gäller vare sig du gräver ned sandlådan eller snickrar en botten som du placerar direkt på marken. Sniglar är inte heller kul att få i sandlådan, men det finns ett enkelt sätt att hålla dem borta. Sätt en remsa snigeltejp under sargen på sandlådan, så kommer de inte att krypa ned i sanden.

Tänk också på att göra ett lock till sandlådan, så att inga katter uträttar sina behov i den. En spånskiva räcker bra som lock, och det blir lättare att lyfta av och på locket om du monterar dit ett handtag.

Du kan också lägga kompostgaller över sandlådan, eller bygga ett lock som bildar en bänk när det fälls upp. Olja in träet innan sandlådan tas i bruk. Detta gäller även om du använt impregnerat virke. Olja sedan in träet två gånger om året, på våren och på hösten, så håller kanske sandlådan länge.

Form och placering av sandlåda

Om du väljer att bygga sandlådan själv kan du också bestämma storlek och form på den. Enklast är dock att välja en rektangulär form. Placeringen är också viktig när du bygger sandlådan. Lådan ska placeras på en plan yta, gärna i skuggan, och där det är lätt för vuxna att hålla uppsikt över lekande barn.

Utomlands är det vanligt med sandlådor som inte är rektangulära, utan mer konstfullt utformade. Att bygga en sådan kräver mer arbete, och passar den som vill skapa något annorlunda. Här är tips på några roliga sandlådor:

  • Om det inte finns någon skuggig plats på tomten som passar för placeringen av sandlådan kan du bygga en sandlåda med tak som skyddar mot solen. Taket kan vara en fast konstruktion, eller en segelduk som spänns upp vid soligt väder.
  • En lekstuga eller koja som står på stolpar, med en sandlåda under, inbjuder till många former av lek. Den här typen av lekstugor fanns tidigare att köpa på nätet, men du kan också bygga själv.
  • Bygg en bänk vid ena kanten av sandlådan så kan barnen leka affär och annat kul.

Rätt sand till sandlådan

bygga sandlåda

Det är skillnad på sand och sand, och vilken sand som helst duger inte om det ska blir riktigt roligt i sandlådan. Den bästa sanden säljs under namnet leksand, men den kan även kallas sandlådesand, baksand eller dagissand.

Namnet baksand skvallrar om att sanden fungerar utmärkt för att göra sandkakor. Vattna sanden med vattenkanna och stril, för att den ska bli formbar.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -