Behöver du inspiration till ditt byggande eller anskaffande av staket till tomten? Då har du kommit rätt. Här ger vi tips på olika staket som kan passa din tomt, samt berättar lite mer om de olika varianterna och vad de är bra för.

Tomtavgränsningar och inhägnader av olika slag har i flera århundraden präglat människors ägor, och så även idag. När det blir allt mer tätbebyggt kan det dessutom bli än mer aktuellt med lite mer avgränsade tomtgränser eller att rent av insynsskydda från grannen.

Om du önskar ett staket runt ägorna eller på tomten så kan det behövas lite tips och inspiration kring hur det ska utformas och hur man kan göra. När det kommer till staket finns det egentligen hur många olika staket som helst att välja på och som du kan bygga. Frågan är bara vilket som passar dig, ditt hus, din tomts förutsättningar för byggnation, din plånbok och staketets syfte?

Olika staket i trä

Olika staket i trä är det vanligaste att välja som inhägnad av stuga eller hus. Samtidigt är trästaketet också ofta den typ av staket som kräver mest underhåll för att hållas i gott skick. Om du inte har några problem med det, så är trästaket något som anses vara ett bland de snyggaste staketmaterialen och som passar både den svenska byggstilen och sina omgivningar väl. Med ett trästaket är det lätt att matcha detaljer i ditt hus eller bygga staket som kanske matchar grannens, men tänk främst att det ska passa ditt behov och smak. Du bestämmer designen och funktionen själv.

olika staket

De flesta trästaket har minst 30 procent transparens, vilket betyder att de inte är helt tätbyggda utan har luft mellan brädorna. De fyller sin tänkta funktion samtidigt som de inte blir för täta i sin konstruktion. Glesa staket, så kallade lantstaket, var väldigt vanligt förr som gärdsgård eller liknande men det har även blivit allt mer populärt i idag att anamma den stilen, speciellt när det gäller staket som inte täcker hela tomten. Då vill man gärna att synen inte blockeras, som vid inhägnad av en altan eller kanske en plantering av något slag.

Skärmstaket

Denna typ av staket består av horisontella spjälor. Fungerar lika väl som en mindre avskärmare eller som ett helt staket. Däremot är det lite pilligt att bygga, men det blir väldigt snyggt. Det går även att köpa färdiga skärmar och bygga ihop till staket om du så skulle önska. Det sparar in på en hel del arbete, men kostar lite mer. Extra snyggt är att bygga skärmstaket med en enkel avtrappning i bitarnas nivåer. Fundera över vad som kan vara ett värt val för dig att göra.

Har du redan ett staket med behöver fräscha upp det?
Läs våra tips om hur du byter staket!

Insynsskyddande plank

Har du gott om nyfikna grannar eller bor du kanske granne med en välbesökt gångväg eller kanske till och med vid en bullrande bilväg? Då kan ett högre, tätt och insynsskyddande plank vara precis det som du behöver för att skärma av och hägna in hela din tomt eller i alla fall en del av den. Planket fungerar även bra för att skydda mot hård vind och väljer du tjockare material att bygga i är det utmärkt för att dämpa olika typer av buller. Om du bygger planket med plankorna lodrätt placerade rinner dessutom vatten enkelt av, vilket förebygger problem med fukt och röta.

Luftigt stolpstaket eller gärdsgård

Detta är något som är supertrendigt just nu. Ett staket som inte döljer insyn eller utsyn, men som ändå tydligt skärmar av. Ett tips är att ha kraftiga stolpar i marken som är målade i en mörkgrå nyans och sedan ha tunnare rundade stavar mellan dem i betsat trä. Eller så kan du satsa på en klassisk gärdsgård, något som passar bra för huset på landet och har en originell känsla. Denna typ av staket osar tradition, men är samtidigt väldigt tidlöst. Om du väljer att bygga gärdsgård av senvuxen gran, som den brukar byggas av, blir den dessutom miljövänlig, är lätt att sköta om och åldras snyggt.

olika staket

Krysstaket

Krysstaketet är ett klassiskt villastaket som passar lika bra för altanen som för att rama in en tomt. Det är ett staket byggt med stadiga stolpar, placerade cirka 1,5 till 2 meter ifrån varandra. Dessa två stolpar får sedan ett tak och en botten för att bilda en rektangel. I rektangeln byggs ett kryss av två måttsågade och kilade plankor. Ett vitt krysstaket gör sig supersnyggt till de flesta hus, tillsammans en maffig grind. Det finns även som färdigbyggt staket att beställa, går under produktnamnet Möja från Jabo.

Klassiskt lantstaket

Om du har en större tomt kan det passa sig bra med ett klassiskt lantstaket. Det är ett enkelt staket med rejäla stolpar och två eller tre enkla plankor mellan beroende på hur tätt staketet ska vara. Denna typ av staket behöver inte så mycket virke och kan vara i behandlat trä likväl som det funkar bra att måla det i passande färg.

Olika staket i andra material

Vill du inte ha staket i trä? Det finns massor av andra material att välja på då som tur är. Här är några varianter som vi fastnat lite extra för.

Smidesstaket

Denna typ av staket kostar lite mer än de flesta andra typer av staket, men är otroligt vackert och tidlöst. Dessutom är det hållbart och i princip underhållsfritt. Denna typ av staket kan kombineras med en låg mur för extra exklusiv känsla.

olika staket

Staket i glas

Denna typ av staket är supersnyggt och passar bäst för altaner eller mindre inhägnader. Det ger fri sikt och en härlig modern känsla. Stolparna till detta staket ska vara i rostfritt stål. Staket i glas kostar mer än många andra olika staket och kräver ordentlig tvätt då och då.

Metallräcke i svart

Kontrastfyllt, klassiskt och hållbart är det att ha ett simpelt metallräcke i mattsvart som monteras enkelt. Det passar altanen, tomtinhägnaden och annat som du vill skärma av. Det är nästintill underhållsfritt och passar moderna byggnader. Det finns en modell på marknaden som heter Ekerö från varumärket Jabo till exempel som är väldigt populär.