Gudrun Schyman – Rofyllt gårdsarbete och köksbordsliv

KATEGORI

Gudrun Schyman berättar om Klockaregården

Gudrun Schyman är en av landets allra mest kända offentliga personer. Ett energiknippe som engagerar var hon än dyker upp. Sin smittsamma livsglädje hämtar hon i hemmet på idylliska Österlen.

När Gudrun Schyman inte är ute och håller föredrag om feminism, alkoholmissbruk och retorik – eller svänger loss i TV4:s ”Let’s Dance”, är den spänstiga 60+åringen allra helst i Gladsax på Österlen.

Klockaregården är en plats som hon har ett långt och mycket speciellt förhållande till.

– Jag flyttade till gården 1980. Men upptäckte den redan 1977, tillsammans med min dåvarande man under en sommarsemester. Vi var i Skåne och hälsade på goda vänner. En dag när dimman låg tjock över kustlinjen gick hon och mannen vilse och hamnade på en grusgång som ledde fram till en gård.

Läs också: Piffing med Simon & Tomas

– Det var som en hägring. Vi stod där och beundrade, nästan suktade efter gården framför oss. När vädret klarnat igen, gick vi tillbaka och frågade om det var till salu. Det var det tyvärr inte. Men vi gav inte upp. Efter några år fick Gudrun möjlighet att köpa huset.

– Vi flyttade till Klockaregården på 1980-talet, fick så småningom barn och bodde där till slutet av årtiondet. När vi separerade, sålde vi huset och flyttade tillbaka till Stockholm. Det var en tuff tid och uppbrottet från huset var jobbigt för oss alla.

»När jag närmar mig huset, sjunker axlarna ner, och lugnet infinner sig.«

Åter till Österlen

I slutet på 1990-talet gick barnen ut skolan. Då tog Gudrun kontakt med paret som köpte huset av henne för att höra om det var till salu. Hon hade tur.
– Allt var i princip precis som det var när vi hade sålt det. Att jag fick möjlighet att köpa tillbaka Klockaregården var helt fantastiskt. Som en högvinst.

»Köket är bästa platsen för en paus. Här möts man, här fattas alla beslut och här finns vardagens dramatik.«

Rofyllt och jordnära

Klockaregården ligger i den kulturminnesskyddade byn Gladsax, några kilometer från Simrishamn. I byn finns en kyrka, en skola, ett medborgarhus och en antikvitetshandel. Själva tomten är på 5000 m2. Det finns alltid något att göra där, oavsett årstid. Men det är renoverings- och underhållsprojekten som hon uppskattar mest.

– Jag njuter verkligen av att jobba på Klockaregården. Det är rofullt och känns oerhört jordnära. En härlig kontrast till allt annat jag håller på med.

Husets hjärta

När hon väl stannar upp en stund, tar en paus och funderar över livet sker det oftast i köket. Hon beskriver sig själv som en typisk köksmänniska.

– Ja, köksbordet är platsen jag gillar allra mest. Här möts man i alla skeden av livet. Här fattas de kloka besluten och det är här som mycket av vardagslivets dramatik utspelar sig. För henne är köket husets hjärta. Under sommaren förlängs köket med ett trädäck där hon och familjen gärna umgås.

»En dag när dimman låg tjock över kustlinjen gick vi vilse. Av en slump hamnade vi på en grusgång som ledde oss till Klockaregården.«

Pensionat Schyman

Till Klockaregården kommer många av Gudruns nära och kära. Under sommaren fungerar gården nästan som ett pensionat.

– Från midsommar och fram till någon gång i augusti brukar vi ha en strid ström av gäster, berättar hon. För Gudrun Schyman representerar Klockaregården en kreativ och intellektuell plattform, plus ren avkoppling.

– Så fort jag närmar mig huset känner jag hur axlarna sjunker ihop och att ett inre lugn och en ödmjukhet infinner sig.

Fakta om Gudrun Schyman

Ålder: 61
Familj: Brabo Jacques, barnen Dan och Anna och barnbarnet Sinja.
Bor: Klockaregården i byn Gladsax, Österlen, Skåne.
Tidigare okänd (men numera rikskänd) talang: Dans

Text: Joakim Lloyd Raboff
Foto: Joakim Lloyd Raboff och Alicia Swedenborg

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -