Dennis Lerpottasill med tomat, dill och slungad rödlök

KATEGORI

Matlivet – Lerpottasill

Dennis bjuder på lerpottasill utmärkt för påskbordet, en rätt som passar precis lika bra som förrätt eller huvudrätt. Dennis själv nöjer sig med Lerpottasillen och hälsar att den inte bara är himmelriket i sill-världen utan dessutom löjligt enkelt att göra.

Lerpottasill består av varm sill med brynt smör, krämiga ägg och potatis. Jag väljer att även lägga till några fina tomater, inte direkt klassiskt men passar förvånansvärt bra.

Börja med att koka ägg, minst ett per person. Hur hårdkokta de ska vara bestämmer den som lagar, själv tycker jag nio minuter i kokande vatten är bäst, kyl därefter några minuter i iskallt vatten. Skiva eller klyfta 2–3 kokta, små fina potatisar per person. Halvera några små fina tomater, gärna i olika färger. Skiva en rödlök så tunt du kan och lägg några minuter i kallt vatten, dela 1–2 matjessillfiléer grovt.

Koka upp 500 gram smör i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt, det är viktigt att du i slutet vispar hela tiden. Börjar smöret bli för mörkt, häll snabbt över i annat kärl så att det inte bränner.

Till garnering:

  • 1 knippe finskuren gräslök
  • 1 knippe fint plockad dill

Lerpottasill

Sillen tillagas och serveras i en ugnsfast form, har du en snygg stekpanna som tål ugn är det perfekt, det är härligt rustikt att ställa fram på bordet.

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Lägg potatis, delade tomater och sill i en form eller stekpanna.
  3. Ställ in formen i ugnen ett par minuter tills rätten är varm, inte rykande het.
  4. När du tagit ut formen, toppa med ägghalvor och slungad rödlök.
  5. Strö över dill, gräslök och skeda över rikligt med brynt smör.

Rödlök i vatten

Genom att lägga rödlöken i kallt vatten blir den krispig och mild i smaken och kan komplettera utan att ta över rätten. Se bara till att slunga den ordentligt efteråt så den inte är vattning. Föredrar du tryck i löken kan du använda den som den är.

Jag hoppas verkligen att ni provar denna förtrollande och enkla rätt. Glad påsk!

lerpottasill 1

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -