- Annons -

Recept på Vanilj- & saffransbullar sötade med dadlar och agavesirap

Nu är det äntligen säsong för saffran! Dessa otroligt goda och saftiga saffransbullar med vaniljfyllning är naturligt sötade med dadlar och agavesirap – om man bortser från pärlsockret. Jag har valt att baka mina med lite extra fullkorn men det funkar utmärkt att använda sig av vanligt mjöl om man önskar.

Cirka 16 bullar | 3 timmar

Vetedeg

Du behöver:

  • 0,5 gram saffran
  • 1 tsk citronsaft
  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 3 msk agavesirap
  • 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn (kungsörnen)
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

Du behöver:

  • 75 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 3 msk agavesirap
  • 15 färska och urkärnade dadlar
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • Eventuellt 1 msk vatten

Topping

  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker

Gör såhär:

  1. Blanda ihop saffran och lite citronsaft, låt stå i 15 minuter.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Tillsätt saffran och rör om tills jästen löst upp sig helt.
  4. Tillsätt smör i bitar, agavesirap och hälften av mjölet. Arbet a ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan resten av mjölet samt saltet.
  5. Knåda degen väl på låg hastighet i maskin cirka 10 minuter eller för hand 15 minuter.
  6. Låt degen vila under en bakduk i cirka 25 minuter. Gör undertiden fyllningen.
  7. Mixa samman samtliga ingredienser till fyllningen.
  8. Stjälp upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, cirka 25×50 cm.
  9. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lätt på ovansidan.
  10. Skär 1 cm tunna remsor längs med långsidan. Ta 2 remsor och snurra ihop dom till ett nystan.
  11. Lägg bullarna på en plåt och låt dom jäsa under bakduk i cirka 1,5 – 2 timmar. När bullarna börjar bli färdigjästa sätter du ugnen på 200 grader varmluft.
  12. Pensla på ägg och strö över lite pärlsocker på varje bulle. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 – 12 minuter.

Recept av: Melissa Oskarsson

För inspiration och fler recept följ @Hälsobak på instagram eller besök www.halsobak.nu

- Annons -