Tänk 30 år framåt när du renoverar!
Tålamod och trender är stora miljöbovar när det kommer till badrumsrenoveringar.
Vi renoverar alldeles för ofta, tycker inredningsarkitekterna Johan Hedenström Backne och Victor Johansson på arkitektbyrån Krook och Tjäder. Ett hållbart badrum ska hålla i 30 år!
På trettio år hinner många familjer flytta in och flytta ut, och badrumsbehoven inom varje familj hinner förändras mer än en gång. För att renovera hållbart måste vi ta ett större ansvar och inreda även för de som kommer efter oss.
–Då blir det ju viktigt att välja material som håller länge, sten till exempel, anser Johan. Blir det slitet polerar du upp den, något som är omöjligt att göra med kakelplattor till exempel.
Fynda badrumsmöbler på Shoppen.se – mellan 30-50% rabatt!
Zoner bestämmer livstiden
Ett bra sätt, om man har plats, är att dela in badrummet i flera zoner. Det öppnar upp för mer möjligheter.
–Ett tips att ha en nedtonad bas med snälla färger och mönster, framförallt i den våta zonen, berättar Victor. Den våta zonen ska inte bara överleva många år av duschande, den ska dessutom klara ögats slitage. I en torr zon eller i en gästtoalett kan man däremot kosta på sig en mer uttrycksfull approach eftersom en förändring där inte drar med sig lika mycket arbete.
”Hållbarhet för mig är att något håller otroligt länge, något som även tål ögats slitage.”
–Det gäller att välja möbler som klarar av förändringar, flikar Johan in. En fast bänk kan till exempel bli en plats att ställa skötbordet på.
Gilla patina!
Homogena material förändras med värdighet när de slits. Naturmaterial ingår i kretsloppet och bidrar inte till plastbergen i våra hav. Att de får patina är något vi måste gilla anser Victor.
–Vissa kranar har en beläggning som ser ut som rostfritt eller krom. När de slits kommer materialet under fram. Och när det gäller val av stenskivor anser många att man absolut inte kan använda marmor trots att det funkat utmärkt de senaste två tusen åren. Det får fläckar men åldras med dig.
–Du är inte ändstationen
I grund och botten handlar det om att folk byter badrum alldeles för tidigt och alldeles för ofta, tycker Johan.
–Utmaningen är att göra badrummet personligt med saker som förhöjer det utan att välja kakel med bananer på. Man måste på tänka ”vem som ska köpa huset efter mig?”. Du är inte ändstationen, du är en del av ett kretslopp. Du kan hitta på roliga grejer men ändå känna ett ansvar för de som kommer efter.
För dig som vill renovera och leva mer hållbart.
✔ Dela in rummet i olika zoner.
✔ Välj naturmaterial och tidlös design.
✔ Lämna överblivna färgrester och uttjänta verktyg på återvinningsstationen.
✔ Välj energisnåla maskiner, snålspolande blyfria blandare och LED-belysning.
✔ Använd miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel och förbrukningsvaror.
✔ Lufttorka tvätt och blöta handdukar.
✔ Duscha istället för att bada.
✔ Ta kortare duschar och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
TEXT Eva linetti eva.linetti@villalivet.se
FOTO NÄMNDA LEVERANTÖRER