- Annons -

Ska du installera ett badkar? Badkarsinstallationen sker generellt i två steg. Det första steget är att sätta badkaret på plats. Steg två är att få till avloppsröret till den aktuella golvbrunnen. Det spelar ingen roll om det är ett äldre badkar som du vill installera eller ett modernt. Båda typerna fungerar ungefär på samma sätt, och vår guide passar till båda alternativ!

installera badkar

Innan du sätter igång behöver du se till att få hjälp av en vän eller partner. Ett badkar är tungt och det krävs oftast två personer för att lyfta och sätta badkaret på plats. Själva installationerna är vi dock säkra på att du kommer klara av helt ensam, även om du inte har någon tidigare kunskap eller erfarenhet av att installera ett badkar.

De badkar som installerades förr bestod av gjutjärn, vilket gjorde badkaren fruktansvärt tunga. Utsidan av badkaren kläddes in i kakel och detta är en bidragande faktor till att sådana badkar ännu syns till idag. Att byta ut ett sådant badkar kräver nämligen en hel del arbete och ett byte av badkar blir istället till en mindre badrumsrenovering.

Fynda badrumsmöbler och produkter på Shoppen.se – mellan 30-50% rabatt!

Ta bort badkar

Har du ett fast badkar i ditt hem som är klätt i kakel? Då kommer du att behöva beräkna mer tid och arbete på att ta bort badkaret. Denna typ av badkar kan nämligen vara mycket svåra att få loss och det vanligaste är att man gör detta i samband med andra omfattande arbeten i badrummet.

Till skillnad från de fasta, klädda badkaren är moderna standardbadkar betydligt nättare och enklare att hantera. De badkar som du kan se idag är tillverkade i en formpressad plåt med tunn emalj ovanpå. Utöver detta har badkaren löstagbara sidor, och oftast finns det även en frontplåt som du kan plocka bort för att utföra installationen eller när du ska rengöra ditt badrum.

installera badkar

Välj rätt badkar som passar hela familjen

Det första du behöver tänka på är vilken typ av badkar som du vill ha. Badkaret bör passa för alla som är boende i hemmet, vilket betyder att du måste kontrollera storleken på badkaret innan du köper det. Ett standardbadkar har oftast ett yttermått som mäter 160 cm, medan bredden på badkaret är cirka 70 cm. Naturligtvis är detta inga mått som är huggna i sten. Det finns ett flertal standardbadkar som har andra mått, trots att de går under samma benämning.

  • Tips! Har du utrymme i ditt badrum kan det vara värt att installera ett badkar som är lite extra rymligt. Om badkaret känns trångt eller för litet kan lusten att njuta i badet försvinna ganska så snabbt.

Vattenledningsröret

Vattenledningsröret är i de flesta fall dolt i väggen, vilket betyder att det enda du behöver göra är att sätta badkaret på plats. Skulle det vara så att ditt badkar ska stå på en plats där en vattenblandare först behöver installeras, ska du se till att detta är utfört innan du placerar badkaret där det ska vara. Anledningen till detta är att det annars kan vara svårt att komma åt med de verktyg du behöver för att installera blandaren.

  • En stor fördel med de standardbadkar som vi har idag är att duschstången redan är färdigmonterad på väggen och att en blandare finns kopplad till ett vattenledningsrör.

installera badkar

Steg för steg – installera badkar så här!

  1. Placera badkaret mot den vägg där du vill att det ska stå.
  2. Använd vattenpass för att se till att badkaret står rakt. Justera med hjälp av badkarets justerbara ben.
  3. Placera avloppsröret upp och ned under badkaret för att mäta avståndet mellan golvbrunnen och bottenventilen i karet.
  4. Kontrollera måtten igen och skär sedan av röret med hjälp av en bågfil.
  5. Den korta delen av avloppsröret ska nu placeras i golvbrunnen, medan den längre delen ska anslutas till bottenventilen i badkaret. Dra åt ordentligt!
  6. Kommer du att ha gavel på ditt badkar kan du nu se till att sätta dessa på plats. Börja med att montera de fästen som är avsedda för gaveln och tryck sedan plåten på plats.

Lycka till med att installera badkar önskar vi på Villalivet!

- Annons -