Ett fritidshus är ofta utformat med en lägre byggstandard än ett permanent bostadshus. Ändå är fördelarna med fritidshus många: närheten till naturen, lägre inköpspriser än för sedvanliga villor och möjligheten att öka värdet tack vare att det finns många finesser att bygga till. Idag är det allt fler som funderar på hur man kan omvandla ett fritidshus till en fullskalig, permanent bostad. Här kommer vi på Villalivet med bra saker att tänka på för dig som vill bo i stuga året runt.
Är det torpfeber som drabbat dig? Eller har du kanske kommit på att du kan göra lite av en bostadskarriär av ditt lantställe? Allt fler svenskar tilläggsisolerar, stärker grunden och moderniserar uppvärmningsmetoderna i sin sommarstuga. Att stugan står tom och oanvänd större delen av året kan kännas som ett slöseri, och att kunna dedikera lite planering och tankekraft för att lyckas få möjligheten att ägna mer tid i den friska luften, långt bort från storstädernas avgaser och stress, är desto viktigare för många idag.
Ni har bestämt er, men vad behöver göras?
Steg 1. Tilläggsisolera fritidshus
Den vanligaste skillnaden mellan en villa och ett fritidshus brukar ligga i byggstandarden. I fritidshusen är väggarna tunnare, fönstren enkla och golven skyddar dåligt mot värmeläckage. Hela byggnaden kan behöva en omfattande tilläggsisolering för att det inte ska bli för kostsamt att värma upp den under vinterhalvåret. Här är en liten checklista på vad som behöver göras:
Tilläggsisolera fritidshuset med detta i åtanke:
- Rådgör med en fackman vad en rimlig isolertjocklek är
- Undvik skarvar i isoleringen
- Se till att få en bra ventilation på huset
Tänk på! Ett oisolerat fritidshus som står tomt över vintern klarar sig oftast från fuktskador. Men, så fort du tilläggsisolerar ditt fritidshus ökar risken för mögel i ditt hus. Se därför till att inte lämna huset med en inomhustemperatur på under 13 °C.
Steg 2. När elen går…
I genomsnitt ligger energianvändningen i ett fritidshus på runt 6 500 kWh per år. För en villa ligger siffrorna på ungefär 25 000 kWh. Skulle du vilja bo i huset permanent kommer du alltså behöva se över uppvärmningen och elförsörjningen. På landsbygden är du mer utsatt vid strömavbrott än i storstäderna. Se till att arbeta för att din stuga är mer eller mindre självförsörjande! Här är det förutsatt att du har tilläggsisolerat huset ordentligt, så att du inte “eldar för kråkorna” på vintern.
Du kan överväga följande alternativ för uppvärmning:
-
- Luft/luftvärmepump. Det modernaste och mest miljövänliga sättet att värma upp ett fritidshus idag på är med luft/luftvärmepump. Många moderna luft/luftvärmepumpar klarar låga minusgrader och de är energieffektiva.
- Vedspis. Har du redan en skorsten och vedspis är det en mycket god idé att se över om du kan modernisera uppvärmningen med den. Moderna vedspisar drar minimalt med ved och är långt mer effektiva än äldre varianter! Här finns det mycket pengar, virke och utsläpp att spara in på.
- Solenergi. Ett smart sätt att värma upp vattnet med på sommaren.
- Bergvärme. Hög investeringskostnad, men du får snart belöning. Bergvärmen är ett effektivt sätt att värma upp huset och vattnet på, och du drar ner på eventuella elkostnader.
Steg 3. Vatten, toalett och avfall
Är du den som vill leva “off-grid”, eller är du den bekväma typen? Det brukar ofta utkristalliseras när det kommer till fråga om avfallshantering, speciellt i fråga om hur du ska hantera toaletten. Frågan är hetare än någonsin idag, eftersom vi börjar bli mer medvetna om vad våra avfall gör för avtryck på klimatets utveckling. Oavsett om du har ett klassiskt torpardass, en separett eller en vanlig toalett är det bra att se över om du kan modernisera systemet.
Tänk på…
- Ett torpardass är kanske inget du vill leva med året runt, men separetter finns det moderna varianter av som är både ekologiskt hållbara och prisvärda.
- I många fritidshusföreningar stängs vattnet av på vintrarna. Det är bra om du i förväg säkrar din vattenförsörjning, och flyttar till ett hus som har en året-runt-lösning.
- Se till att anmäla att du behöver sophämtning året runt.
Steg 4. Försäkring
När du flyttar till ditt fritidshus bör du se till att byta ut din försäkring. Du behöver en sedvanlig villaförsäkring som kan täcka upp för att du nu ska bo där året runt. Se också till att alla dina hus på tomten har separata försäkringar, för det är inte alltid som växthus och liknande ingår i din husförsäkring.
Vi på Villalivet hoppas att denna guide kunde hjälpa dig att ta beslutet om att bo i stuga året runt!