Elementskydd: 7 enkla GDS-steg med inspiration och hacks

Ett relativt enkelt projekt som gör stor skillnad hemma är snygga elementskydd. Inredningsinspiratören Victoria Svensson har byggt flera olika sorter och delar här med sig av en enkel byggbeskrivning, som de flesta av oss nog klarar alldeles utmärkt att få ihop själva.

För att få elementskyddet att smälta in kan du integrera det i en fönsterbräda, genom att lägga till ett utstick på ca 5 cm så får du ett snyggt platsbyggt intryck. Snyggast blir det om du fördelar ribborna så att de går jämnt upp.

Bygga elementskydd – steg för steg

Att bygga ett elementskydd är ett effektivt sätt att skydda och dölja radiatorer i hemmet, samtidigt som det bidrar till en estetiskt tilltalande miljö. Processen involverar att konstruera en träram eller annat lämpligt material runt radiatorelementet, som både kan skydda mot brännskador och dölja det mindre estetiska utseendet på en radiator.

För att bygga elementskydd behöver du:

  • Planhyvlad list (21×33 mm)
  • Hyllplan i furu (mått som din önskade fönsterbräda)
  • Bets (här användes Herdins Oljebets 907 Brun)
  • Betslack
  • Cellulosasvamp och pensel
  • Finkornigt sandpapper
  • Monteringslim
  • Fogspruta
  • En smal list (monteringsstöd)

Gör så här:

  1. Mät
    Börja med att räkna ut hur långt och djupt ditt elementskydd skall bli. Justera bredden så att den går jämnt upp med antalet ribbor.
  2. Såga till hyllplan
    Kapa hyllplanet i rätt längd, mät ut och markera din instickande del, och såga bort överflödet.
    bygga elementskydd
  3. Kapa lister
    Nu är det dags att mäta och kapa dina lister. Använd geringslåda och fintandad såg för snygga snitt, gå sedan över snittytan med ett sandpapper.
  4. Bygg en stomme
    För att ha något att fästa ribborna på behöver du bygga en stomme. Allra snyggast blir det om du gör den så att ribborna hamnar kant i kant med din nya fönsterbräda.
    elementskydd 1
    Stommen ska tillsammans med ribbans tjocklek ha samma yttermått som ditt hyllplan, är du osäker på hur du får till det kan du enkelt mäta detta ovanifrån.Lägg långsidans list till stommen ovanpå hyllplanet. Håll en ribba kant i kant med hyllplanet, listen till stommen placerar du precis innanför, måtta i framkant och på sidorna, sen är det enkelt att markera var listen ska kapas.
    elementskydd ikea hacksKapa så du har lister till två stommar och montera ihop dem med lim eller skruv. Skruvar du så se till att försänka skruvskallarna så att du inte kommer i vägen för ribborna.För att ge värmen extra möjlighet att ta sig ut i underkant är det bra att ställa elementskyddet på en liten klack. Ta en listbit och fäst i underkant på nedre stommens sidor så kommer ditt färdiga elementskydd en liten bit upp från golvet.Läs också: Trasig radiator – byta packbox och lufta element
  1. Betsa
    När alla delar är tillsågade och stommarna klara är det dags att betsa. Betsen stryker du enkelt på med en svamp, baksidan på ribborna behöver du inte betsa, den kommer ändå inte att synas. Ovansidan av skyddet får även ett lager lack, det ger en betydligt tåligare yta som tål både dekorationer och fram­tida städning.
  2. Bygg ihop
    Så snart betsen är ordentligt torr är det dags att montera. För en helt slät framsida limmar du dit ribborna, det går givetvis även bra med spik om du föredrar det. För att få ribborna jämnt placerade är det bra att ha en bit list för att måtta mellanrummet. Placera stommarna på golvet, sätt lim i ovan- och underkant på baksidan av din ribba och tryck dit. Fäst alla ribborna på skyddets framsida, låt det sedan ligga kvar och torka ordentligt. Ribborna på sidan monteras sedan enklast med elementskyddet stående. Vill du enkelt komma åt att reglera värmen på elementet, kan du lämna en del av sidan öppen.elementskydd byggaOBS! Är ribborna inte exakt lika långa, se till att prioritera en jämn ovankant, det är den som kommer att synas mest. För att få en snygg framsida, placera yttersta ribban med lätt förskjutning så att den täcker sidan på kantribborna.elementskydd diy
  3. Sätt på plats
    När alla ribborna är ditlimmade är det dags att fästa toppskivan. Ställ skyddet på plats in till väggen, lägg sedan rikligt med lim längs med ovansidan på den övre stommen. Lägg på hyllplanet och justera så att ribborna hamnar kant i kant, så snart du är nöjd med passningen, lägg något tungt ovanpå toppskivan och låt det torka.elementskydd sekelskifte

Läs också: Timpris el: Din ultimata guide till att förstå elpriset

Uträkning: Hur mycket list behöver du?

Räkna ut elementskyddets färdiga längd. D+B+D= X (total längd)

Antal ribbor: Dela elementskyddets totala längd (X) med en ribbas bredd + önskat mellanrum.

Hur mycket list ska du köpa? Multiplicera antalet ribbor med höjden på elementskyddet

För jämn fördelning mellan ribborna: Allra snyggast blir det om bredden går jämnt ut med antalet ribbor, för att säkerställa att resultatet blir jämnt, beräkna enligt följande:

Exempel:

  • Elementskyddets bredd = 1200 mm
  • Ribbans bredd = 33 mm
  • Önskat mellanrum = 8 mm

Dividera: (elementskyddets bredd – 1 ribbas bredd) med (ribbans bredd + önskat mellanrum) = Antal ribbor

(1200-33)/(33+8)= 28,46

1167/41=28,46

Lägg till yttersta ribban

28,46 + 1 = 29,46 ribbor

Avrunda antalet ribbor till helt antal och justera elementskyddets bredd därefter. 

Avrunda neråt: 28,46 ≈ 28

28*41 =1148

Lägg till den anslutande ytterribban (33 mm): 1148+33 = 1181 mm

Elementskyddets bredd 1181 mm

Alternativt

Avrunda uppåt: 28,46 ≈ 29

29*41=1189 mm

Lägg till den avslutande ytterribban (33 mm): 1189+33=1222 mm

Elementskyddets bredd 1222 mm

Inspiration: elementskydd rotting

Elementskydd i rotting är inte bara en praktisk lösning för att dölja radiatorer och optimera värmedistributionen, utan också en stilfull inredningsdetalj som tillför en naturlig och organisk känsla till ditt hem.

Rottingens unika och tidlösa utseende ger en varm och välkomnande atmosfär, samtidigt som den låter värmen från elementet flöda fritt genom dess öppna struktur. Här är några inredningstips för att integrera ett elementskydd i rotting i ditt hem:

elementskydd rotting inspiration

  1. Matcha med andra rottingdetaljer: För att skapa en harmonisk look, kombinera ditt rottingelementskydd med andra rottingmöbler och inredningsdetaljer, som korgar, stolar eller lampskärmar.
  2. Skapa kontrast med modern inredning: Om du har en modern inredningsstil, kan ett rottingelementskydd skapa en intressant kontrast och tillföra värme och textur till rummet.
  3. Inkorporera grönska: Rotting och gröna växter kompletterar varandra väl. Placera inomhusväxter runt ditt rottingelementskydd för att skapa en naturlig och avkopplande atmosfär.
  4. Skapa en bohemisk atmosfär: Rotting passar utmärkt i en bohemisk inredningsstil. Kombinera med färgglada textilier, udda möbler och etniska mönster för en avslappnad och kreativ atmosfär.
  5. Funktionell dekoration: Utöver att vara en dekorativ detalj, kan toppen av elementskyddet användas som en yta för att ställa vaser, böcker eller andra dekorationsföremål.
  6. Neutrala färger: Om du föredrar en mer subtil stil, välj ett rottingelementskydd i neutrala färger som beige, vit eller grå, som smälter samman med den övriga inredningen och skapar en lugn och balanserad känsla.

Med dessa tips kan du enkelt integrera ett elementskydd i rotting i din inredning och skapa en trivsam och stilfull atmosfär i ditt hem.

Elementskydd IKEA – Gör det själv med olika moduler

Genom att kombinera olika moduler, färger och material kan du skapa ett elementskydd som inte bara döljer ditt element, utan också blir en stilfull inredningsdetalj i ditt hem. Ta kontroll över din heminredning och utforska de många möjligheterna med IKEAs gör-det-själv lösningar för elementskydd.

  1. Använda en bokhylla:
    • En smal och lång bokhylla som IKEA’s Billy eller Bestå kan möjligtvis användas som bas för ett elementskydd. Du kan ta bort bakstycket och sätta på en övre platta och sidor för att skapa ett skydd som täcker elementet.
  2. Skärmbord:
    • IKEA har olika typer av skärmbord som kan anpassas till att fungera som ett elementskydd. Du kan t.ex. skära till och måla skärmbordet så att det passar över ditt element.
  3. Använda köksskåp:
    • Du kan ta låga köksskåp som METOD och ta bort bakstycket för att skapa ett öppet skydd för ditt element.
  4. Anpassa befintliga elementskydd:
    • Om IKEA har befintliga elementskydd, kan du anpassa dem genom att måla om dem, lägga till dekorativa detaljer eller byta ut frontpanelen med något mer dekorativt.
  5. Skapa ett anpassat skydd med brädor:
    • Använd brädor från IKEA, som t.ex. LACK hyllplan eller skrivbordskivor, och bygg ett anpassat skydd runt ditt element. Du kan skära ut öppningar för att tillåta luftflöde och måla eller dekorera brädorna för att matcha din inredning.
  6. Expedit eller Kallax hyllsystem:
    • Om storleken tillåter, kan du använda en av IKEA’s kubhyllor som Expedit eller Kallax och anpassa den till att fungera som ett elementskydd.
  7. Använda gardiner eller tyg:
    • Om du har ett befintligt elementskydd från IKEA som du vill göra mer dekorativt, kan du överväga att klä det med tyg eller hänga gardiner framför det för att dölja elementet och samtidigt skapa en dekorativ effekt.

För att genomföra dessa idéer behöver du eventuellt grundläggande verktyg och DIY-färdigheter, samt en god förståelse för hur elementet och elementskyddet fungerar för att säkerställa att du inte blockerar värmedistributionen eller skapar en brandrisk.

För fler IKEA Hacks så rekommenderar vi att du följer experten @victoriasvenssonn

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -