Måla fasad – lätt om du gör rätt

Guide: Måla fasad – lätt om du gör rätt

Är det dags att måla om huset I sommar? Oavsett om du ska byta färg på huset eller inte är det dags att börja planera. Dagens moderna färger håller länge, men för att få maximal hållbarhet gäller det att inte fuska med underarbetet.

 1. Planera – Ska du anlita någon eller göra det själv? När ska du göra det? Finns det annat som också behöver målas som staket eller förråd och ska ni i så fall göra det samtidigt? Tänker du anlita någon kan det vara en god idé att kolla med grannen, är ni flera som ska måla om huset kan ni få bättre pris om ni gör det samtidigt.
 2. Färgsätt – Flera av de stora färgfabrikanterna har idag smarta funktioner på nätet där du kan ladda upp en bild av ditt hus och sedan testa dig fram med olika kulörer. Vill du ha exakt samma nyans som du redan har, men har glömt vad färgen heter? Ta med en färgflaga till din närmaste måleributik så kan de hjälpa dig ta fram vilken nyans det är.
 3. Välja färgtyp – Grundregeln är att använda samma typ av färg som huset redan är målat med, då vet man att färgen inte kommer att flagna eller ha svårt att fästa.
 4. Kolla underlaget – Behöver du laga eller byta ut plankor eller skrapa bort lös puts? Rätt färg på bra underlag håller i många år, vill du kunna släppa tanken på fasaden ett tag se till att fixa till allt när du ändå är i gång.
 5. Underarbete – Detta är faktisk, det största och viktigaste delen av jobbet. Börja med att skrapa bort all lös färg, omålat trä som släpper ifrån sig fibrer borstar du med en stålborste. Tvätta sedan ytorna med målartvätt, nerifrån och upp. Täck in ytor på huset som inte ska målas och skydda växter in till huset med plast.
 6. Kontrollera fukthalten – Kontrollera fukthalten i fasaden innan du börjar måla, träets fuktkvot får inte överstiga 16 procent. Fuktmätare kan du hyra eller köpa hos din färghandlare eller i närmsta byggvaruhus.
 7. Måla – Har du väl kommit så här långt är större delen av jobbet gjort. Med bra verktyg, trevligt sällskap eller en bra ljudbok går jobbet både snabbare och lättare och sen kan du äntligen koppla av.

Vad är huset målat med idag?

Är du osäker på vad huset är målat med för typ av färg idag kan du känna på fasaden och slipa lite försiktigt med sandpapper.

Slamfärg – exempelvis Falu Rödfärg färgar av sig när du tar på den med händerna.

Oljefärg – blir färgen till damm när du slipar på den är det en olje-/alkydoljefärg.

Akrylatfärg – fastnar färgen på sandpappret är huset målat med akrylatfärg.

Vad säger reglerna?

Du får utan bygglov måla om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial. Men du får inte ändra byggnadens eller områdets karaktär mycket för då krävs bygglov. Byggnadsnämnden kan svara på om det du vill göra kräver bygglov. Källa: Boverket

Ha koll på vädret!

För att få ett bra resultat av din målning är det viktigt att ha koll på vädret. Se till att måla under en period med torrt väder, och när temperaturen inte understiger 7C grader. Finns det risk för frost eller dagg under natten se till att avsluta målningen i tid så att färgen hinner torka.

Undvik också att måla solvarma ytor då risken finns att du får blåsor i färgen, Allra bäst resultat får du när temperaturen är 20–23C och kvällarna ljumma. Se också till att ytan är torr, fuktighetskvoten i trät får inte överstiga 16 %.

Att tänka på när du ska Rolla

Att rolla fasaden går faktiskt alldeles utmärkt, med en roller får du med dig betydligt mer färg och kan täcka stötte ytor innan du behöver doppa igen. Efterstryk i springor och vinklar med en pensel.

fasadmålning

Det här behöver du

Det här behöver du för att måla träfasad.

 • Stege/ställning
 • Färgskrapor
 • Borste eller kvast
 • Skruvmejsel/kniv/kraftig spik
 • Krok till färgburk
 • Sandpapper och slipkloss
 • Skyddsglasögon
 • Andningsskydd
 • Bra penslar och roller
 • Maskeringstejp
 • Skyddsplast

Dessutom behöver du tvättsvamp/hink, impregneringsolja, grundfärg, täckfärg, målarfog och penseltvätt.


- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar