Expertpanel: Lån – försäkring – el med läsarfrågor och svar

KATEGORI

Välkommen till vår expertpanel, en samling av specialister inom försäkring, familjeekonomi och elmarknad. I varje utgåva svarar experterna på de vanligaste frågorna inom respektive område. Oavsett om du undrar över det senaste inom försäkringsvärlden, söker råd för ditt nästa bolån eller vill navigera i elmarknadens fluktuerande landskap, har vår expertpanel svaren.

Med mångårig samlad erfarenhet är våra experter här för att ge dig aktuella tips, råd och insikter. Från att förstå de finstilta detaljerna i din försäkringspolicy till att göra välgrundade beslut om ditt bolån och smarta val på elmarknaden, står vår panel redo att svara på dina frågor och vägleda dig.

Har du själv frågor som rör försäkring, ekonomi eller el? Maila in dina frågor till experterna@villalivet.se

Villalivets Bolåneexpert – Catharina Åbjörnsson Lindgren ansvarig för bolån och sparande på Landshypotek Bank

1

Kan man finansiera smarta energilösningar och uppvärmningssystem inom ramen för sitt bolån?

Det enklaste för mig vore att säga ja, men sanningen är att det beror på. Investeringar så som solceller, bergvärme eller tilläggsisolering är något vi som bolånebank i grunden är positiva till då det höjer husets värde och sänker driftskostnaden.

Generellt sett kan man därför säga att alla investeringar i ditt hus kan finansieras med ditt befintliga bolån förutsatt att det finns låneutrymme och ekonomiska förutsättningar att bära investeringen och de högre lånekostnaderna. Men varje bolåneansökan bedöms för sig och det är helhetsbilden av din ekonomi som avgör om det är möjligt eller inte.

Även om det kan vara lätt att räkna på en minskande driftkostnad på sikt är det för oss som bank helt avgörande att se till att du får en hållbar ekonomisk situation även med högre lånekostnad på kort sikt.

Det känns också viktigt att nämna att det givetvis finns andra sätt att finansiera energieffektivisering. Pengar som vuxit på ett sparkonto med ränta, särskilda lån för energieffektiviseringar, stöd genom Boverket och Länsstyrelsens bidrag för energieffektivisering av småhus är exempel på andra sätt att finansiera hela eller delar av investeringen.

Blev det tydligare? Om inte, så kan du alltid vända dig till din bolånebank. Vi pratar gärna möjliga och hållbara finansieringslösningar för dig och ditt boende.

Villalivets Försäkringsexpert – Mia Winberg, ansvarig för hemförsäkring på Dina Försäkringar

2

Vad behöver jag tänka på när jag ska försäkra min villa?

När du äger ett hus är det viktigt att ha en försäkring för både byggnaden och sakerna i den. Du behöver en så kallad villahemförsäkring, som är en kombinerad försäkring för ditt hus och ditt hem.

Har du ett garage eller förråd är det viktigt att även försäkra dem. Villahemförsäkringen kan ersätta vid en vattenskada, brand, stöld, om något händer på utlandsresan, om du krävs på skadestånd eller om du hamnar i en tvist och behöver anlita advokat. Var noga och läs på om försäkringen så att du får det skydd du behöver för både byggnaden och det som finns inuti. Kontakta försäkringsbolaget om du behöver hjälp.

Försäkringen kan också kompletteras med olika tilläggsförsäkringar. Hos vissa bolag ingår olika tillägg i paketlösningar och hos andra lägger du själv till de tillägg du vill ha. Några exempel är allriskförsäkring för lösöre och byggnad eller ett utökat reseskydd.

Allrisk lösöre eller drulleförsäkring betalar ersättning om du förlorar eller råkar ha sönder något genom en plötslig och oförutsedd händelse. Ett utökat reseskydd innehåller ofta ett avbeställningsskydd och ersättning vid försening.

Ska du hyra ut din bostad kan det även behövas ett tillägg för det. Undersök vad ditt bolag kan erbjuda så att du får ett försäkringsskydd som passar just dig.

Villalivets Elmarknadsexpert – Gustav Olsson, analytiker på Bixia

3

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och timpris?

Timpris på el är en form av rörligt elavtal vilket gör det lätt att blanda ihop de båda avtalsformerna. Med ett rörligt elprisavtal betalar du samma pris per kWh under hela månaden. Ditt elpris påverkas alltså inte av när på dygnet du tvättar eller laddar bilen. Priset du betalar per kWh kallas för månadspris och är lite förenklat medelvärdet av vad elen har kostat timme för timme under månaden i det elområde som du tillhör.

Trots att du som har rörligt elpris inte kan påverka elpriset under månaden finns det stora fördelar med att sprida ut och minska elförbrukningen. Dels bidrar du till att minska belastningen på elnätet, vilket blir allt viktigare i och med att vi numera använder mer el i samhället, dels hjälper du till att sänka elpriset på sikt. Om alla sprider ut sin förbrukning över dygnet blir effekten att vi kapar de högsta pristopparna och därmed pressar ner priset.

Timpris innebär att priset per kWh följer timpriset på elbörsen. Du betalar helt enkelt för den el du använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen. Timpriset sätts efter aktuellt marknadspris (spotpris) på elbörsen Nord Pool och priserna för det nästkommande dygnet publiceras varje dag klockan 12:45. För att ett timprisavtal ska bli förmånligt är det viktigt att kunna flytta sin förbrukning till när elen är billigare.

Tips! Se dagens elpris här!

4

Ställ din fråga till experterna!

Skicka in dina frågor, dela med dig av dina funderingar och låt oss tillsammans utforska de bästa lösningarna för en tryggare, ekonomiskt sundare och mer energieffektiv framtid. Vår expertpanel är här för dig, i varje utgivning

Har du frågor som rör elavtal, bolån eller försäkringar? Maila din fråga till experterna@villalivet.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -