Energismart – vi hjälper dig!
För en villaägare som vill ha bra koll på sin boendeekonomi finns det ett område att särskilt koncentrera sig på: energianvändning. Men hur får man grepp om det viktiga i floden av detaljer, råd, forskningsrapporter och kommersiella erbjudanden? Villalivet benar ut väsentligheterna och tipsar om vad som är rimligt att kunna förändra.
Tillgång till energi är en absolut förutsättning för vår moderna livsstil och något som många av oss tar för givet. Så gott som allt vi har omkring oss för att göra tillvaron mer bekväm kräver energi – oftast el – för att fungera och energibehovet stiger stadigt.
Samtidigt innehåller världen bara en begränsad mängd energi och att tillverka ny går inte: utvinner man energi från ett ställe försvinner lika mycket någon annanstans ifrån. Den självklara slutsatsen blir att vi måste vara sparsamma och använda energin på ett smart sätt, såväl globalt, lokalt som privat.
Att vara energismart är inte alltid enkelt. Mest märks det i hemmiljön: En villa är en komplex syntes av många olika tekniska system, apparater, maskiner och funktioner där det kan vara svårt att veta vad som verkligen drar energi och vad som bara påverkar i marginalen.
Många gånger kanske man oroar sig i onödan för synliga apparater som man tror är eltjuvar medan man samtidigt omedvetet slösar med annat. Vill man också vara klimatsmart är det ännu mer att hålla reda på, som att undersöka varifrån elen man köper egentligen kommer – är den från förnyelsebara och gröna källor eller är den framställd med hjälp av fossila bränslen?
I svenska bostäder är uppvärmning den enskilt största energiposten, för en genomsnittlig villa motsvarar andelen omkring 60 procent av den totala energiförbrukningen. Det säger sig självt att en betydande besparing då enklast handlar om att sänka inomhustemperaturen en grad eller två och kanske ha olika temperaturer i olika rum vid olika tidpunkter.
Bekvämligheten har ett pris. Här finns det idag allt bättre tekniska lösningar med olika smarta hem-prylar som är till stor hjälp. Att se till att minimera värmeläckage genom dåliga fönster eller svag isolering är konkreta åtgärder som alltid ger resultat. Att elda för kråkorna hjälper varken miljön eller ekonomin.
Efter uppvärmning står varmvatten för omkring 20 procent av en villas energiförbrukning. Här handlar besparingar främst om förmågan att ändra sitt beteende. Hur länge duschar man? Ska man överhuvudtaget bada badkar? Och hur mycket varmvatten rinner egentligen rakt ut i köksvasken?
De sista 20 energiprocenten sammanfattas i benämningen hushållsel och rymmer allt annat som drar el, till exempel vitvaror i tvättstuga och kök, belysning, datorer, laddare och all övrig hemelektronik – det är bara att se sig omkring. Teknikutvecklingen har visserligen fått ner eltörsten ordentligt för många prylar och maskiner, inte minst frysar, kylskåp och tvättmaskiner, men samtidigt kommer det hela tiden nya energikrävande produkter som vi förväntas köpa och använda.
Att minska hushållselförbrukningen är till stor del upp till var och en – vill man så går det.
För att få koll på sitt eget hushålls förbrukning finns det egentligen inga genvägar, man behöver skaffa sig kunskaper och insikter om vart energin tar vägen och gärna också vara öppen för att förändra sitt eget och familjens beteende. En bra väg att få hjälp och upplysningar är via kommunens energi- och klimatrådgivare som har gott om oberoende fakta och handfasta råd och tips kring allt som rör energifrågor i en villa.
Att spara med energi i hushållen ligger på alla sätt i tiden, inte minst för att det i slutändan gynnar oss alla. Här intill ger vi lite tips och inspiration för att väcka intresset och visa vad det kan handla om för att bli åtminstone lite mer energismart. Det behövs inte så mycket!
BLI MER ENERGISMART HEMMA MED DESSA 10 TIPS
★ SÄNK TEMPERATUREN. En grad lägre medför drygt fem procents lägre uppvärmningskostnad.
★ BYT TILL LÅGENERGILAMPOR och LED-belysning. LED-lampor drar bara en femtedel så mycket el och har en livslängd på 25 000 timmar jämfört med vanliga glödlampors drygt 1 000 timmar.
★ DISKA I DISKMASKIN. Handdisk kräver 4 gånger så mycket energi.
★ Ställ in RÄTT TEMPERATUR för kyl och frys: +5 resp. -18 grader. Öppna inte dörrarna i onödan och ställ inte in varm mat.
★ Använd VATTENKOKARE när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och sparar energi.
★ Tvätta i 40 GRADER istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
★ DUSCHA LAGOM. En treminuters dusch motsvarar ungefär 36 liter varmvatten medan en dusch på tio minuter förbrukar drygt 120 liter. En kort dusch kan därför minska kostnaderna med flera hundra kronor per år och person.
★ Köpa nytt? ENERGIMÄRKNINGEN hjälper dig att bli energismart. Finns på de flesta vitvaror, tv-apparater, lampor och övriga elprylar.
★ UNDVIK STAND BY-läge. Alla apparater som inte är helt avstängda drar ström. Omkring två procent av Sveriges totala elförbrukning går till apparater i stand by-läge vilket motsvarar flera hundralappar i ett normalhushåll.
★ LUFTTORKA hellre än torktumla. Det går åt drygt tre gånger så mycket energi att torktumla kläder som att tvätta dem.
TEXT MARTIN BORG FOTO PIXABAY, ISTOCK