Sol och ved i familjens smarta värmelösning.

En Lägereld i vardagsrummet

Sol och ved i familjens smarta värmelösning.

Familjen Löfgren Wernings värmesystem är en mix av hypermodernt och väldigt gammalt, med solpaneler som fixar elen och en kamin som kapar köldtopparna och skapar trivsel. – Från höst till vår eldar vi varje dag, säger Martin Werning till Villalivet.

värmelösning 1

NAMN: Christel Löfgren, 41 år arbetsledare på Procurator, Martin Werning, 37 år underhållsledare på Arla och de fyra barnen, Max, Billy, Stina och Astrid.

BOR: På Dylycke Gård utanför Jönköping.

MARTINS KAMINTIPS!

Använd torr ved och fundera igenom placeringen av kaminen ordentligt – den är svår att flytta!

Det är nära nollan på utetermometern men hos Christel Löfgren och Martin Werning vid Hedenstorp i Jönköping är det ljuvligt välkomnande. En mustig soppa väntar på spisen och hela inredningen bidrar till värmen – vitmålad liggande råspont, synliga takbjälkar och ett stort öppet kök som går över i vardagsrum. Det flammar rogivande i kaminen som är en självklar mittpunkt på nedre plan. Katter och de fyra barnen ”softar” framför eldstaden som blivit något av en egen lägereld för familjen. – Det brukar stå två gamla fåtöljer framför brasan och de är ofta upptagna, konstaterar paret. Det är en njutning att slänga upp fötterna framför kaminens glas.

Anrikt trägolv i taket

Paret hittade huset 2014 och blev nyfikna. Den lilla gården nära stan visade sig passa utmärkt. Christel har fyra hästar som nu huserar i stallet när de inte går fritt och även Martin är djurintresserad. – Du ville ju prompt ha höns, jag är livrädd för fåglar, skrattar Christel. De tidigare ägarna hade gjort mycket av renoveringen, bland annat inrett taket med ett gammalt brett trägolv som återfanns i stallet, men Christel och Martin gillar att fortsätta förädla hus och inredning (ett exempel är den 250 kilo tunga betongskivan som Martin gjutit), men också funktionen. – Det började med att jag och en kompis gick på en föreläsning i en solcellspark och blev inspirerade, berättar Martin.

”Det finns pengar att spara.”

Många gånger handlar en kamininstallation om myseldning, men en braskamin kan verkligen göra nytta för att kapa köldtopparna, tipsar kaminexperten Lars Holmer. – Under de bästa förhållanden, t ex egen ved, bör man kunna räkna hem den på 5-10 år.

✔ I ett nytt och välisolerat hus vill du kunna elda på låga effekttal och fortfarande få en god förbränning, annars blir det för varmt.

✔ Täljsten har förmågan att lagra värmen som kaminen genererar, den blir lite mjukare och stannar kvar längre.

✔ Läs tips och råd från Svenska Brasvärmeföreningen och se Naturvårdsverkets film om vedeldning.

värmelösning

Snart hade tankarna på att borra för bergvärme lagts ner. Huset saknar vattenburen värme och en sådan investering hade blivit stor. Istället hittade Martin solcellerna på rea. 42 stycken – nästan 70 kvadratmeter – monterades på taket till ett gårdshus och en behörig elektriker kopplade in. Batterier nästa steg Familjen värmer nu huset med ett elelement på bottenvåningen tillsammans med golvvärme i hall och badrum, och en luftvärmepump som hjälper till. – I somras producerade vi nog 7 500 kilowatt-timmar, först till oss själva och resten går ut på nätet, beskriver Martin som bedömer att besparingen innebär omkring 10 000 kronor per år jämfört med tidigare. Det betyder att investeringen är betald på sex-sju år. – Och sedan är det ganska kul att tillverka sin egen el, konstaterar Martin som nu börjat snegla på batterier för att lagra energin.

Men i familjens värmemix är förstås också kaminen en viktig pusselbit. När det är kallt ute går den dagligen, med lufttillförsel som dras in separat utifrån. – Vi har utblås i trappan och sovrummet och kan justera värmen med ventilerna. Om myset eller värmen är viktigast med kaminen ”beror på vem du frågar” skrattar paret som har skapat en lösning som är både smart och mysig – solig el och en egen lägereld att samlas vid när kylan kryper på.

Recept

(Kompisen) Eriks bönsoppa, 4 port.

  • 1, 5 dl olivolja
  • 1 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 liten morot, grovt riven
  • 1 rödlök, skuren i klyftor
  • 1 burk hela tomater
  • 2 burkar vita bönor utan tomatsås
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl höns- eller grönsaksbuljong
  • 1, 5 dl vitt vin
  • Salt och peppar
  • Några kvistar oregano och ev. timjan

Gör så här

1. Fräs lök och kryddor några minuter i olja. 2. Tillsätt resten av ingredienserna, utom bönorna. 3. Koka upp och låt koka några minuter. 4. Lägg i bönorna och låt det sjuda i ytterligare några minuter. 5. Smaka av med salt och peppar.

Ta gärna lite mer av buljong, vin och kryddor för en fylligare smak Bönorna kan man variera med de sorter man önskar.

värmelösning 2
Foto anna hållams

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -