Belysning uterum – vi ger bästa tipsen

Belysning uterum – vi ger bästa tipsen

Hur belyser du ditt uterum på bästa sätt? Det är något som vi på Villaliv tipsar om här. Det är lätt att glömma bort belysningen när det är dags att inreda uterummet eller uteplatsen, men faktum är att det är en av de viktigaste faktorerna för att få till rätt känsla. Planera dina inköp noga och tänk som en helhet när du sätter ljuset ute.

Rätt belysning för uterum förlänger utomhusmiljön och förlänger även tiden som du kan spendera utomhus. Ute är det nya inne och idag vill vi i Sverige sitta utomhus mot alla odds, och vad passar då bättre än att ha ett inbjudande och välbelyst uterum? Oavsett om du har ett uterum eller en uteplats som du vill ge rumskänsla så följer här tips och bra saker att veta i ljussättningen.

belysning uterum

Belysning uterum – inspiration och tips

När du flyttar in i ett hus är det ofta så att den största tiden och energin läggs på att inreda inomhus, vilket kanske är naturligt eftersom det oftast är där som det spenderas mest tid. Men glöm inte att även lägga tid på uteplatsen eller uterummets belysning. Det kommer du att vara stolt över när det hela är klart. Vi lever i ett mörkt land och en genomtänkt belysning kan verkligen göra stor skillnad. Utemiljön blir med detta ett eget rum och en förlängning av hemmet, något som blivit en allt större trend på senare år.

Belysning överlag är inte speciellt billigt. Du kan spara stora pengar på att provbelysa din trädgård med billigare armaturer för att få ett hum om hur många du kan tänkas behöva. Vill du inte göra arbetet själv kan du ta hjälp av en ljusdesigner, men det kostar några tusenlappar. För installation av de flesta belysningslösningar behövs anlitande av en elektriker, så räkna alltid med den kostnaden som oftast också ligger på några tusenlappar.

Uteplats – belys efter tomtens möjligheter

Om det är så att du inte har ett specifikt uterum så kan du med belysning som sagt skapa ett. Genom att försöka skapa väggar i din trädgård uppnår du detta. Mer specifikt innebär det att du ska försöka lysa upp saker som skapar djup. Sätt ljuset på tomtens avgränsningar, som träd, buskar, spaljéer och husväggar exempelvis. Inramning av din uteplats med belysning på detta vis ger ett djup och försök även variera sättet du belyser på. Sätt också ljus på accenter i trädgården, som en korg med krattade löv eller en skottkärra, eller varför inte i en vacker kruka där en ståtlig växt är planterad. För accenter funkar spotlights bra, men för andra ytor är bredare ljusgivande belysning bättre. Mindre ljusstrålar gör att ljuset känns mer effektfullt, medan bredare belysning ger ett större lugn till det du belyser. Balans mellan dessa är således nyckeln till att få till det.

Belysning uterum – både smart och snyggt

Om du har ett avgränsat uterum i anslutning till huset eller längre ut på tomten så gäller det också att förvalta denna härliga möjlighet. Idag är marknaden för utelampor och armaturer stor, vilket gör det enkelt att inreda uterummet personligt och smart. Att satsa på belysning för uterum är en rejäl stämningshöjare som förlänger de ljusa sommarkvällarna, men även andra kvällar på året för den delen. Det är även smart vad gäller säkerhet. Ett upplyst uterum gör att risken för inbrott minskar. Tomten och boendet blir under bättre uppsyn och det ser ut som att du är hemma även fast du kanske inte är det. Speciellt om du sätter timer på belysningen.

belysning uterum 1

Ett exempel som du kan komma långt på är att sätta upp dimbar väggbelysning i ditt uterum och komplettera med olika typer av stämningsbelysning. Blockljus i lyktor, ljusslingor och olika batteridrivna LED-lampor. Eller varför inte stämningsljus som drivs på solenergi? Eller testa att bygga in LED-belysning under någon träbalk i väggar eller i tak. En stor trend just nu är att ta ut belysning som ser ut att vara gjord för inomhusmiljö. Det finns armaturer för utomhusbruk som ser ut som klassiska vardagsrumslampor exempelvis.

Utebelysning – bra att veta

Det finns massor du kan göra vad gäller utebelysning, men det är inte helt lätt att få till den där rätta balansen. Därför kommer här en allmän guide för hur du kan bära dig åt, men tänk på att det kan skilja beroende på vad det är du ska belysa.

  • Gör en ritning av din trädgård och planera där noggrant vad som ska belysas och inte, ta här synfältet i beaktning, det vill säga varifrån belysningen ska synas.
  • Vid nybyggnation av hus är det smart att ta med en planering av utebelysning redan från start.
  • Provbelys med billiga armaturer och planera därifrån hur mycket och vad som behövs kompletteras.
  • Anpassa armaturerna efter vad som ska belysas.
  • Fundera över om timerfunktioner är viktigt och vilken ljusstyrka som behövs för att ljuset ska synas bra men inte ta över för mycket.
  • Glöm inte att anlita proffshjälp. Elektriker behövs, om du inte ska installera tolvvoltssystem med stickkontakt. I längden är det alltid värt att anlita en yrkesman med goda referenser.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -