- Annons -

Börjar insidan av ditt skafferi se trist ut? Vi på Villaliv skriver om hur du med ett par enkla knep kan förnya ditt kök genom att måla om köksskåp och byta ut köksluckornas handtag till nya. Få inspiration av oss på Villalivet!

Du behöver inte riva ut hela köket för att lyfta det till en ny nivå. Det räcker faktiskt med några enkla knep som får dina köksskåp och lådor att se ut som nya. Vad sägs om att måla om insidan av skåpen ett par nyanser ljusare eller mörkare? Eller är du djärv och vill ha något ännu mer kontrasterande? Plötsligt kommer ditt kök få ett nytt djup, och det kommer öppna upp ny lust att inreda köket med passande porslin.

Välja färg till köksskåp

måla om köksskåp

Hos din lokala byggvaruhandel eller målarbutik kan du rådslå med personalen om vilken typ av färg som passar insidan av ett skafferi. Du kan ta hem olika färgprover och konsultera med resten av familjen vad de skulle tycka om. Gör det till en rolig familjeangelägenhet! En del tycker det är kul att färgerna kontrasterar tydligt med yttersidan av luckorna, medan andra vill ha ett mer dämpat intryck med någon stilren nyansskillnad. En del väljer att måla om insidan av väggarna på köksskåpen, medan en del nöjer sig med att färgsätta själva hyllplanen som porslinet och kokböckerna står på.

Om du har belysta köksluckor kan du tänka på att de kommer se annorlunda ut när lamporna är tända.

Rengör skåp ordentligt

Lyft av luckorna och skruva loss alla beslag. Var noga med att lägga alla skruvar och delar i en skål så du inte tappar bort något. Börja med att avdamma luckor och skafferiet ordentligt, och rengör sedan grundligt med målarsoda. Slarva inte med rengöringen, det riskerar att straffa dig senare i processen.

  • Låt allt torka ordentligt innan du sätter igång med att måla.

Passa på att byta handtag?

När du ändå är igång att renovera köksskåpen kan du passa på att byta ut handtagen. Spackla igen de gamla hålen och passa på att dra över spacklet på andra ojämnheter över luckan. Det finns massor av olika handtag att välja mellan, både i form av knoppar och större handtag. Vill du ha en retrokänsla i ditt kök finns det klassiska skåpreglar som känns igen från 50- och 60-talets hem. Det finns också stiliga handtag i ek, beslag i läder, mässing, koppar och krom. När du väl har börjat botanisera i utbudet kommer du säkert få svårt att bestämma dig. Håll dig därför till några tumregler:

  • Fundera på kökets övriga utformning. Kökshandtagen bör matcha med övrig inredning!
  • Se till att de är användarvänliga. Visst är en del tjusiga, men de ska också vara praktiska och enkla att öppna luckorna och lådorna med.
  • Handtaget ska vara anpassat till luckornas tyngd och smidighet. Är de lätta att öppna eller krävs det ett fast tag om luckan eller lådan? Då är det bra med handtag som är gripbara och lite större.

måla om köksskåp

Dags att måla om köksluckor

När du har valt en passande kulör och allt är rengjort och klart är det dags att måla om. Ett tips är att stänga fönster och dörrar för att undvika att det drar runt damm medan du målar. Se istället till att hålla luften stilla medan du målar, så slipper du en massa pill med små irriterande dammkorn som fastnar i färgen.

Sist men inte minst: visa upp det med glasluckor

Nu är du förstås ivrig på att visa upp dina snygga köksskåp! Och vad passar då inte bättre än att byta ut de gamla köksluckorna till köksluckor i glas? Då får du ett naturligt insläpp i dina nymålade skåp, och det skapar en intressant dynamik till ditt kök. Se till att ljussätta luckorna med LED-lampor om du inte redan har gjort det.

Lycka till med att måla om köksskåpen önskar vi på Villalivet!

- Annons -