Pool – på hållbart sätt

KATEGORI

Pool – på hållbart sätt

En egen pool hemma på tomten är en dröm som blir verklighet för allt fler villaägare. De senaste årens återkommande bevattningsförbud och dagens extremt höga energipriser får nog många att ställa sig frågan; kan man ens skaffa en pool med gott samvete idag?

Vi vände oss till poolexperten Magnus Holgersson för att kolla, finns det egentligen någonting som kan kallas hållbart poolägande?

1

– När man pratar poolägande så handlar det ofta om uppvärmning, ekonomi och miljö, säger Magnus, en del har föreställningen att poolen är en energislukande kemifabrik, men så är det inte, idag finns det faktiskt hållbara lösningar för alltihop.

För att få bra driftsekonomi på din pool säger Magnus att det finns tre saker att titta lite extra på – en effektiv uppvärmning, ett bra poolöverdrag och en varvtalsstyrd pump till reningsverket.

Uppvärmning av poolen

För att kunna nyttja din pool annat än under riktigt varma sommardagar behöver du någon form av uppvärmning. Det finns idag flera olika poolvärmelösningar, en del ansluts mot husets ordinarie värmesystem medan andra enbart arbetar mot poolen.

– Det klart vanligaste sättet att värma sin pool idag är med en poolvärmepump, berättar Magnus. En del väljer att ansluta poolen till sin värmepanna eller husets värmepump men en dedikerad poolvärmepump är en lösning som är både ekonomisk och energismart.

Hur effektiv är en poolvärmepump?

– En modern poolvärmepump med inverterteknik kan leverera 6 gånger mer energi än vad som matas in, det innebär att 1 kW in ger 6 kW värme. Detta beräknas vid en lufttemperatur på +15°C och 28°C i poolen, det stämmer rätt så väl med de gynnsamma förutsättningar en poolvärmepump faktiskt har.

Solfångare

En annan vanlig uppvärmningsmetod är att installera solfångare som poolvattnet får cirkulera genom, ett behagligt tillskott på sommaren men inte för den som vill maximera sin poolsäsong.

– En solfångare är väldigt effektiv en solig sommardag men kan inte garantera önskad värme under hela säsongen. Den har också en lite mer krävande installation än en poolvärmepump men när solen ligger på varma sommardagar är energin i princip gratis.

Behåll värmen med ett poolöverdrag

För att se till att du behåller värmen i din pool behöver du ett poolöverdrag. Upp till 80 % av värmeförlusten i en pool stiger rakt upp, så för bästa ekonomi, täck över när den inte används.

Vad ska man tänka på när man väljer poolöverdrag?

– Ett överdrag ska först och främst vara tätt, säger Magnus, annars dunstar vattnet, ännu bättre är om det finns en luftspalt mellan vattenytan och överdraget. När det gäller överdrag får vi ju också väga in faktorer som pris, utseende och hur lätt det är att hantera, men oavsett vad du väljer måste det vara barnsäkert.

Värme + överdrag = Pooltak

Den absolut mest energieffektiva lösningen är ett transparent pooltak, det har inte bara god isolereffekt utan släpper dessutom igenom solvärmen och ger extra värme till poolen. En annan fördel med pooltaket är att det går att bada under, så vill du maxa badsäsongen är det ett pooltak du ska satsa på.

Hur mycket el förbrukar en pool?

– Det är svårt att svara på, det är så många olika faktorer som påverkar, bland annat typ av pool och storlek, geografiskt läge, önskad badtemperatur. Vilken uppvärmning du har valt och typ av poolöverdrag samt hur mycket du badar.

Nedanstående är en grov uppskattning

Pool 40 m3, Södra Sverige

  • Säsong: Slutet av maj – början av september.
  • Badtemp: 28°C
  • Uppvärmning: Inverter-poolvärmepump och bra poolöverdrag
  • Energiförbrukning: ca 5 000 kWh (+/- 15%).

Med varvtalsstyrd cirkulationspump till reningsverket kan du minska ovanstående ca 1 400kWh.

2

Vattenrening

För att hålla poolen fräsch och badbar behöver du effektiv vattenrening, pump och filter. Även här finns det möjlighet att göra hållbara val.

  • Poolpumpen har varit lite förbisedd när man pratar driftkostnad, säger Magnus, men räknar man ihop timmarna den går på en säsong så finns det faktiskt en hel del att spara här också. Genom att varvtalstyra pumpen kan man optimera flödet och låta pumpen gå ner i varv. Är den befintliga pumpen inte varvtalsstyrd går det ofta att koppla till en varvtalsstyrning, men det är viktigt att ha koll på flödet så har du ingen flödesmätare ta hjälp av en pooltekniker.

Kemi

Säg pool och de flesta känner klor-doften sticka i näsan, idag finns det dock flera alternativ till klortabletter som både är enklare att använda och snällare mot både hud och miljö.

Vill man minimera behovet av kemikalier skulle jag rekommendera en saltklorinator i stället för klortabletter. Saltklorinatorn tillverkar fritt klor av salt som används till rening, det ger inte bara en väldigt fin vattenkvalitet utan också ett vatten som är behagligare för hud och ögon och att bada i.

UV-renare

Ett annat sätt att rena vattnet, som inte påverkar kemin alls är en UV-renare som renar vattnet med hjälp av UVC-strålning. En UV-renare kan inte lösa hela reningsbehovet men kan vara ett bra komplement för dig som önskar minska klorhalten.

3

Hur mycket vatten förbrukar en pool?

– En nedgrävd pool behöver man inte tömma på vatten så den förbrukar inte mer än 4-5 m3 per år, det är ungefär 2 % av ett hushålls normala vattenförbrukning och mycket mindre än de flesta tror.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -