Tips när du ska bygga inomhuspool

För att du ska kunna bygga din drömpool i form av inomhuspool så finns det en hel del saker bra för dig att veta innan bygget kan dra igång. Det handlar om att tänka igenom bygget noga och ha en passande platsbyggd pool och god ventilation. Precis det skriver vi om här!

Vem har inte drömt om att ha en pool inomhus? Många säkert. Här kan man njuta och leka i vattnet året om. Se till att din pool blir ordentligt planerad och byggd.

inomhuspool

Bygglov, kostnad och ROT-avdrag

Du måste ansöka om bygglov för att få bygga en inomhuspool. Kontakta byggnämnden i din kommun för att få veta mer om exakt vad som gäller i din kommun, då det kan skilja sig från plats till plats. Det kostar dessutom en hel del att bygga inomhuspool, och priset varierar beroende på hur stor poolen är och hur stort jobbet med att bygga den är bland annat. De flesta tillverkare brukar rekommendera en poolstorlek på 3 gånger 6 meter för att du ska få en både funktionell och härlig pool därhemma. Tänk på att om du vill ha en större pool än så är det lätt att kostnaden drar iväg.

Bra att veta är att ROT-avdraget inte omfattas av nybyggnation av inomhuspool. Men reparation av poolen, tillbyggnad och ombyggnad av din inomhuspool är däremot avdragsgiltigt. Något att ta med i beräkningen innan du skaffar poolen helt enkelt. Men kontakta alltid Skatteverket i fall att reglerna har ändrats just när du ska bygga din pool.

Placering, ventilation och val av inomhuspool

inomhuspool

Till att börja med ska du ha en plats inne, eller bygga ett hus eller utbyggnad där inomhuspoolen ska placeras som har riktigt god ventilation. Detta eftersom ett rum eller hus med pool i alstrar otroligt mycket fukt som måste ut. Annars riskerar det att bli fuktskador och inte minst mögelskador. Bra är även att ha en luftavfuktare i rummet eller huset.

När detta är bestämt är det dags att börja kolla efter en pool, som alltid skräddarsys för just det stället som du ska ha poolen på och efter dina behov. Professionella poolbyggare bygger poolen efter din beställning och efter kvalitetskrav på området. Tänk inte bara att du vill ha en stor pool, det viktigaste är att den är funktionell och passar in i poolhuset eller rummet. Dessutom ska det finnas en kant runt poolen där man kan gå, sitta eller placera ut möbler.

Olika nödvändiga tillbehör

Tillbehör till din pool är viktigt att ta med i beräkningen vad gäller kostnad, men det är också viktigt att inte glömma att tillbehören är till för att din poolupplevelse ska bli maximal och för att poolen ska fungera som den ska. Saker du måste ha är till exempel ett reningsverk och ett överdrag. Ingen ska kunna falla i poolen av misstag när den inte används och dessutom gör överdraget att vattnets hålls i behaglig temperatur och inte dunstar bort lika snabbt. Du måste även ha ett uppvärmningssystem som kan vara en värmepump kopplat till husets värmesystem eller en elvärmare vilket är det vanligaste alternativet. Annat som är bra att ha i poolen är belysning.

Lycka till med bygget av din inomhuspool!