Budgetträdgård: Enkla tips och trix

KATEGORI

Det behöver inte vara dyrt att skapa en fantastisk trädgård.

Han är odlingsexperten som brinner för att göra trädgårdslivet lite snällare för både människor och miljön. I vår är Filip Johansson aktuell med ­”Budgetträdgården” – en bok som med sann gör-det-själv-anda ger tips på allt från att blanda egen jord till hur man får många plantor för lite pengar.

Det är ett år då många haft det tufft ekonomiskt. Höga räntor, elkostnader och matpriser har grävt djupa hål i plånböckerna – inte minst villaägarnas. Att få tips på hur man kan få till en härlig trädgård, utan att det måste kosta så mycket, känns nog därför extra intressant för många.

– Jag upplever att en del som blir villaägare ser på sin nyblivna trädgård lite som en köksrenovering. Man ska riva ut för att det sedan ska bli perfekt snyggt och klart – men det fungerar inte så och det blir dessutom både stressigt och dyrt. Tänk i stället långsiktigt och våga prova på billigare gör det själv-lösningar.

Det säger Filip Johansson som efter en karriär som it-entreprenör bestämde sig för att satsa på sitt största intresse: odling och trädgårdsliv. Under studentåren i Lund hade han en odlingslott tillsammans med sin bror, och när han och sambon lämnade sin lägenhet i Lund för en gård på den skånska landsbygden för fem år sedan, växte hans intresse för trädgårdsliv.

På den nya stora tomten fick Filip utrymme för sin experimentlusta och möjlighet att nörda ner sig i allt från insektsrabatter till lövmullskomposter. Under den här perioden startade han också företaget Gardenr – en trädgårdsapp med hacks och tips för alla odlingsintresserade. Under pandemin växte hans följarskara på sociala medier snabbt och snart hade han fått både bokkontrakt och blivit efterfrågad att föreläsa om sin stora passion.

– Många ser trädgården som en börda, och då tror jag att det är viktigt att utgå från det som är lustfyllt för en – oavsett om det är att lägga kullersten på tomten eller jobba för drömmen att kunna gå ut och plocka sina egna örter. Jag tycker också att man ska försöka komma bort från tanken att det måste bli helt rätt direkt. Det må låta klyschigt men när det gäller trädgård och odling är det resan som är målet.

Filip menar att det länge funnits en inomhustanke kring trädgårdar – att man ska rensa och såga ner för få det ”städat”. Men han som tycker att det vilda är vackert ser med glädje att det numera finns en trädgårdstrend som går ifrån det strikta och formklippta.

– I takt med att fler vet att en orörd del av trädgården är bra för den biologiska mångfalden kan vi också se på det vilda på ett annat sätt: det som tidigare sågs som slarv är i stället högst strategiskt och något att vara stolt över. Jag brukar säga att man kan sätta upp en skylt i sin trädgård där det står ”naturskyddsområde”, säger Filip.

Hur började odlingsintresset för dig?

– Vi hade liten trädgård när jag växte upp som var fylld till brädden av pioner, rosor, fruktträd och örter. Den var vacker men jag och min bror var lite sura över att vi inte hade en gräsmatta att spela fotboll på.

– Vi fick också tidigt vara med och hjälpa till och kunde få en slant om vi var med och rensade ogräs. Min pappa sa alltid att man fick dubbelt betalt om man visslade och sjöng samtidigt – så jag lärde mig tidigt att det ska vara roligt att arbeta i trädgården.

Spara tid och pengar:

Filip Johanssons tre tips till­ ­trädgårdsägaren

  1. Lär känna din trädgård. Bygg runt de växter som redan ser ut att trivas. Och lär känna din trädgård: Om du vet var det är fuktigt, torrt, blåsigt eller varmt så kan du plantera det som troligtvis trivs just där.
  2. Låt skapandet av din trädgård ta tid. Börja med träd och buskar. De tar tid att växa, men det finns något vackert i det. Gör inte heller allt på en gång. Låt varje område växa fram i sin takt: det är roligare att ett hörn av trädgården blir fin, i stället för att allt är halvfärdigt samtidigt.
  3. Lägg en kvart om dagen. Att sprida ut insatserna är bra för trädgården men också för dig som slipper att stressa och ta igen allt på helgen. Om du är ute på tomten ofta kan du dessutom undvika att växter dukar under, vilket också är bra för plånboken.

Filip Johansson
Bor: På en gård i skånska Dalby med sambo och två barn
Född: 1983
Gör: Förläsare och författare inom trädgårdsliv
Aktuell med: Sin andra bok ­”Budgetträdgården” som ges ut på förlaget Polaris den 11/3.

Följ Filip på Instagramkontot @gardenr

budgetträdgård 1

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -