- Annons -

Du kan enkelt odla ett citronträd hemma – från kärna till ett fantastiskt citronträd. Vi är alla medvetna om att citron är hälsosamt. Frukten är full av sjukdomsbekämpande C-vitamin och har mängder med andra hälsofördelar. Ofta är det litet dyrare att handla ekologiskt, men lyckligtvis kan du dra nytta av det i det långa loppet genom att odla ekologiskt hemma! Det är inte ens särskilt svårt heller. Här berättar vi hur du kan odla citronträd inomhus som är ekologiskt och ekonomiskt.

DU BEHÖVER

 • En ekologisk citron
 • Ekologisk odlingsjord
 • En ganska djup kruka, gärna lerkruka med hål i botten
 • En ännu större kruka
 • En sprayflaska för skonsam vattning
 • Plastfolie och ett gummiband
 • En solig punkt i ditt hem

 HUR DU ODLAR CITRONTRÄD INOMHUS

odla citronträd inomhus - citron

När du har alla material och redskap följer du dessa enkla steg för att odla ditt eget citronträd. Tips! Bästa tiden för att odla citronträd är på våren, men det betyder inte att det måste vara vår, bara att det gör det hela enklare.

 1. Vattna jorden så att den är fuktig (inte genomblöt) rakt igenom.
 2. Fyll den mindre krukan med jord, upp till 3 cm under kanten.
 3. Dela din citron och ta ut kärnorna. Torka bort fruktköttet från kärnorna, men se gärna till att de fortfarande är lite fuktiga.
 4. Plantera halva kärnan under jord, i mitten av krukan.
 5. Fukta översta jordlagret med hjälp av sprayflaskan.
 6. Täck över krukan med plastfolie och använd gummibandet för en tät förslutning runt krukans kant. Stick små hål på toppen av plasten med en penna.
 7. Placera krukan varmt, på en solig plats.
 8. Fortsätt fukta jorden med jämna mellanrum så att den inte torkar ut mellan gångerna. Men dränk inte, håll den bara fuktig!
 9. Inom 2 veckor bör du se ett skott komma upp ur jorden. Nu kan du ta bort plasten, och om du har en växtlampa hemma kan du använda den för att ge rikligt med ljus åt plantan.
 10. Din citronplanta behöver 8 timmars ljus om dagen, och jorden ska vara ständigt fuktig.
 11. Se upp för löss och annan ohyra. Beskär angripna blad om det blir nödvändigt.
 12. När din citronplanta växer ur sin första kruka, flyttar du försiktigt över den i den större krukan. Fortsätt hålla jorden fuktig och var fortsatt uppmärksam på ohyror!

odla citronträd inomhus

- Annons -

När du är klar med alla 12 steg kommer du att ha lyckats odla citronträd inomhus, alldeles själv. Ta väl hand om ditt träd, så kommer det att blomma och ge frukt med tiden. Ha tålamod, och njut så länge av den vackra gröna växten!

- Annons -