Hur byggnationer påverkar din villa

Hur byggnationer påverkar din villa

Enligt preliminära siffror påbörjades byggandet av 38 700 bostäder under de tre första kvartalen 2020. Detta är 13 procent mer än under samma period 2019, då byggandet av 34 250 bostäder startades.

GlobalData förväntar sig att bostadsmarknaden kommer att förbli det största segmentet under de kommande åren, driven av ökande bostadsbyggnadstillstånd och regeringens åtgärder för att minska bostadsbristen. Dessutom förväntas urbanisering, befolkningstillväxt och en positiv utveckling av regionala ekonomiska förhållanden stödja efterfrågan på bostäder framöver.

byggnation påverkar villa

Hur byggen påverkar dig och din villa

När ett hus byggs görs, förhoppningsvis, noggranna grundarbeten som gör att du ska kunna bo lugnt och tryggt i ett stabilt hus under många år framöver. Det finns många olika typer utav grunder och förarbeten. Gemensamt är dock att om rörelser börjar ske i marken under huset, och villan börjar röra sig så finns det stora risker att sättningsproblem uppstår.

Omfattande byggarbeten använder sig oftast av tunga maskiner, genomför schaktarbeten, kanske spränger, eller pålar för nya grunder, byggnader eller andra konstruktioner. Allt detta bidrar till vibrationer i marken.

En jämförelse; innehållet i ett müslipaket tar mindre plats efter transport, på grund utav att paketet vibrerat och innehållet kompakterats. Dessa vibrationer uppstår inte bara under transport, de uppstår även i marken – pågrund av tunga transporter, eller andra byggarbeten.

Det kan leda till att hus som tidigare inte haft problem med sättningar får det.

Hur byggnationer påverka din villa 1

Hur du vet om du är drabbad

Nu är det inte så att stora byggbolag är omedvetna om detta, utan det tas med i beräkningen vid byggnationer och arbeten och ofta genomförs också mätningar för vibrationer och sättningar i närområdet.

Oavsett är det bra att som villaägare själv vara uppmärksam på tecken på sättningsproblem. Speciellt om din villa ligger i ett område där det pågår mycket byggarbeten eller där trafikbelastningen är hög.

Nedan listas 6 vanliga tecken på sättningsproblem:

  1. Sprickor i fasaden
  2. Sprickor i innerväggar
  3. Glipor mellan golv och trösklar
  4. Golv som lutar
  5. Dörrar/fönster som inte går att öppna/stänga
  6. Dörrar/fönster som plötsligt börjar öppna/stänga sig själva

Om du misstänker att ditt hus kan vara drabbat av sättningar. Kontakta Geobear för att boka en sättningsinspektion.

Källor:

Källa Sveriges Byggindustrier

SCB

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -