- Annons -

Sofia Åberg Regionvinnare Sveriges Mysigaste Hem & Trädgård 2020 i Jämtland

Vår stora tävling, Sveriges Mysigaste Hem & Trädgård är avgjord för 2020. Vi har 23 regionvinnare och 3 nationella vinnare som har blivit utvalda av juryn. Vinnare i Jämtland är Sofia Åberg som bor utanför Åre i en by som heter Edsåsen.

Fakta om familjen och boendet

Familjen: Sofia Åberg, 44 år, ensamstående Produktionschef på Elevenate AB i Åre, Skidklädsvarumärke. Mitt hem är en villa på 80 kvm med loft på ca 40 kvm. Tomt på 1000 kvm.

Beskrivning av hemmet

Varför köpte ni det här huset?

Jag lät bygga huset 2018-2019 efter att jag, av en händelse, fått möjlighet att köpa en tomt som verkade lämplig i storlek och pris för mig. Då det var sent i december så var tomten totalt översnöad och jag tittade på den en mörk eftermiddag i dimma, så att utsikten var fantastisk blev en senare överraskning. Jag hade flyttat till Jämtland i oktober 2017 och var egentligen på Edsåsen för att hyra en lägenhet i källaren i grannhuset, vilket också visade sig vara säljaren av tomten. Jag hade bott i hus tidigare, i Borås, och ville göra det igen, men hade inga tankar på att bygga eget. Det var tillfället som gjorde det.

Vad är det mysigaste med ert hem?

Det mysigaste med mitt hem är kombinationen mellan stora fönster mot den fantastiska utsikten över fjällen och känslan av ombonad hemtrevnad. Det är ett hem att umgås i såväl som att hämta lugn och energi i. Man kan vara många kring middagsbordet utan problem. Men likväl kan jag njuta av lugna kvällar ensam, med en värmande eld i braskaminen. Huset är ritat av mig själv och snickaren så det är helt utifrån mina egna behov och önskemål.

Hur gjorde ni för att få det så mysigt?

Huset är 12 meter långt och sju meter brett. Det är full takhöjd i hela främre delen av huset, där hallen, vardagsrummet och matrummet ligger. Över den bakre halvan sträcker sig ett loft, med ett egendesignat räcke inspirerat av Brommaplan på  60-talet, tillverkat av den lokale smeden i Järpen.  Huset är luftigt, men ändå ombonat.

En rejäl braskamin i gjutjärn från Jötul pryder sin plats mitt i rummet och bakom den har snickaren murat upp en vägg av stortegel. Gammlat handtillverkat tegel från Centralpalatset i Östersund som brann ned 2010. Det ger rummet karaktär och en känsla av historia.

Sovrummet ligger i husets hjärta med utsikt över morgonsolens strålar över fjällkanten. Det är målat i en skön gröngrå färg (Beckers Lycka 860). En platsbyggd garderobe döljs bakom gamla salongsdörrar i gult som gjorts om till skjutdörrar och går från golv till tak. Utanför sovrummet hänger en smidd glasdörr, även den från smeden i Järpen,  på stallhängning för att kunna stänga till rummet. Den hänger mot en vägg i pilasterblått. Innanför hänger tjocka sammetsgardiner i kopparfärg, som kan stänga ute midnattssolen på sommaren.

Berätta något valfritt om ert hem?

I matrummet samsas min farmor och farfars teakmöbel från 60-talet med loppisfynd av sköna karmstolar. I vardagsrummet kan man sjunka ned i skogsgröna sammetssoffor, Petitio från Furninova, och njuta av utsikten, eller brasan. I taket hänger en stor Vertigo Pendant Lamp från Petite Friture. Ett Blocketfynd. Och sanningen är att mycket i mitt hem kommer från Blocket eller loppisar, även sånt som blandare och dusch från Tapwell eller duschdörrar från Svedbergs. Det är sånt som mak kan ha tid att jaga efter när man bygger ett hus.

Köket är planerat tillsammans med min mamma. Det är i huvudsak öppet utan överskåp och med en köksö av betong i mitten. Stommarna kommer från IKEA medan luckor och fronter, målade i midnattsblått, kommer från min egen tillverkare och är i egen design. Ett rejält kallskafferi byggdes i hörnet och en gammal dörr hittades i från en gård som skulle rivas i grannbyn.

Badrummet är ljust med handslagna vita kakelplattor på väggarna och med butäljgrönt kakel i duschen (LHÅDÖS KAKEL RUSTICA VERDE), och en egendesignad kommod i midnattsblått. I tvättstugan finns en groventré för leriga stövlar och svettiga träningspass. Båda ytterdörrar är i modell Överboda från Leksandsdörren i en matt egen ockragul färg som en hyllning till solen och i kontrast till den järnvitriolgrå fasaden av fur.

På loftet finns plats för såväl bibliotek med tv-hörna, yogastudio, klädkammare och ett väl tilltaget gästrum för luftgäster.

Vad tyckte ni om att vara med i tävlingen?

Jag ställde upp i tävlingen som en kul grej när huset var klart och jag själv kände att jag fått till det bra.

Grattis Sofia från oss på Villalivet och våra fantastiska partners!


 

Huvudpartners Sveriges Mysigaste Hem & Trädgård 2020

 

- Annons -