Formex Nova 2017 – Vinnaren

Qian Jiang är vinnaren av utmärkelsen Formex Nova, som går till en ung formgivare verksam inom Norden. Pristagaren utses av en expertjury och vinsten består bland annat av en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kronor.

Juryns motivering: Qian Jiang är industridesigner – poetisk och funktionell på samma gång. Han behärskar designerns hela verktygslåda men begränsas aldrig av den. Hans produkter visar inte bara en tydlig formmedvetenhet och kontrollerad lekfullhet utan är samtidigt snillrika i sin uppbyggnad.

Formex
Qian jiang vann med en poetisk och funktionell design.

– Det känns bra…priset kommer ur en osäkerhet, samtidigt som det visar på något självklart som är svårt att beskriva. Det är som när en kock tillagar något han tycker om till andra människor. I ögonblicket, när han ser glädjen och leendet hos människorna inser han att de gillar smaken också. Jag tror att han ständigt kommer att arbeta hårt för att vara en bra kock, säger Qian Jiang.

Qian Jiang är 31 år, född i Kina och har sin bas i Sverige sedan 2011. Han arbetade som industridesigner på två designbyråer i Shanghai fram till 2011, då han började läsa masterprogrammet i industridesign vid Lunds universitet. Från 2012 till 2014 arbetade han som möbeldesigner i Köpenhamn; Nicholai Wiig Hansen Studio och Normann Copenhagen. För närvarande är han baserad i Stockholm där han 2015 satte upp Studio Dejawu med fokus på design av möbler och vardagsföremål. Balansen mellan funktion och estetik är viktig och Qian Jiang bäddar alltid in en berättelse i sin design: en känsla av obekant förtrogenhet som triggar ens minne.

– Design för mig är som att skriva dagbok, den hänför sig till mina minnen av människor och kära stunder. På sätt och vis är mitt arbete väldigt personligt. Slutresultatet är som att skapa en behållare för minnet; att dokumentera det jag upplevt och fortsätta utforska hur man förvandlar dessa erfarenheter till objekt som man kan relatera till. Denna tankegång ger mig kontinuerlig kraft. Inspirationen kommer från minnen och upplevelser i vardagen, i synnerhet glada och dyrbara barndomsminnen, berättar Qian Jiang.

Formex Nova-priset

Formex instiftade priset Nova – årets nordiska formgivare 2011 för att främja nordisk design skapad av en ännu relativt oetablerad formgivare. Kriteriet är att designern är verksam i Norden, har en högskoleutbildning eller att visar på förmåga att göra innovativa, konstnärliga och användbara produkter. Formgivaren ska också ha minst en produkt i produktion eller blivit uppmärksammad för en produkt eller fått en produkt utställd i större offentliga sammanhang.

Vinsten består av en utställning på vårens Formex, en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kr, samt ett unikt designat diplom, i år formgivet av Justin Boyesen, Sverige.
Juryn 2017 består av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Ewa Kumlin, vd Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm. Gästjurymedlem år 2017 är Mattias Stenberg, designer.
Tidigare Formex Nova pristagare är Hanna Hedman och Simon Klenell, Sverige, år 2011, Mari Isopahkala från Finland år 2012, Mattias Stenberg, Sverige, år 2013 och Line Depping, Danmark år 2014, Erik Olovsson & Kyuhyung Cho, Sverige 2015 och Nick Ross, Sverige 2016.

Mer om Qian Jiang
Ålder: 31år
Utbildning: Masterprogrammet i industridesign, Lunds universitet
Kandidatexamen i industriell design, Jiangnan University
Designstudio: Studio Dejawu startade 2015, www.studiodejawu.com

Tidigare utställningar och utmärkelser – ett urval:
Formex, Stockholm 2017
Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fair 2016
Design Junction, London 2014
Form Design Center, Malmö 2014
Bauhaus Archive Museum of Design, Berlin 2012
Milan Design Week 2012
Stockholm Furniture & Light Fair 2012
Global Swede 2015
DMY Award 2014
DMY Award 2012
Ingvar Kamprad-stipendiet 2011
IF Award 2009
Best B.A. Graduation Design Project 2008

För mer information besök www.formex.se eller kontakta:
Christina Olsson, +46 8 749 44 28, christina.olsson@stockholmsmassan.se
Lotta Signeul, +46 8 749 43 36, lotta.signeul@stockholmsmassan.se
Pressbilder finns att ladda ned här

Formex arrangeras av Stockholmsmässan och äger rum två gånger per år. Mässan är Nordens ledande mötesplats för nyheter, affärer, trender, kunskap och inspiration inom inredningsbranschen. Formex välkomnar 900 utställare, 23 000 fackbesökare och över 850 medierepresentanter.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -