- Annons -

Installera solceller? Här är checklistan!

För att begränsa jordens uppvärmning till under 2 grader bör vi inte släppa ut några växthusgaser alls under andra halvan av detta århundrade. Är det möjligt? Ja, det menar klimatcoachen Lasse Ejeklint på Vattenfall, som har ställt upp på en intervju med Villalivet för att ge svar på några vanliga frågor. 

Läs mer om solceller här.

Vi måste påskynda omställningen

LED-lamporna har tagit över, vi köper in mer energisnåla vitvaror till hemmet och eldrivna fordon gör entré i våra hem. På nationell nivå sker också stora omställningar.

Energimyndigheten rekommenderar att 5-10 % av Sveriges totala elanvändning ska komma från solceller inom 20 år. Idag ligger siffran bara på 0,4 %.

Solens energiöverföring till jorden är beständig: på bara två timmar producerar den lika mycket energi som hela världen förbrukar under ett helt år. Idag är solcellerna smartare, mer effektiva och tekniken är redo att bidra till ersättningen av fossil energi.

Checklista: har mitt tak de rätta förutsättningarna?

Så hur vet man som villaägare om ens hus har de rätta förutsättningarna för att installera solceller? Villalivet har pratat med Vattenfalls klimatcoach Lasse Ejeklint. Han har satt ihop en checklista och svarat på några av de vanligaste frågorna kring solceller:

  • Har du ett tak riktat mot sydost till sydväst? Dessa är de gynnsamma väderstrecken för solceller, även om rakt mot väst och öst också går bra. Norr är däremot inte optimalt.
  • Hur mycket plats har du för solpanelerna? En takyta på 25 m² kan till exempel husera 8 solpaneler och är en lagom minsta storlek.
  • Har du träd eller annat som skuggar taket? (Och finns det i sådana fall något du kan göra för att minska skuggan?).
  • Är du i behov av att byta tak? Överväg att installera ett soltak istället. Ett soltak är ett integrerat tak med solceller.

Många undrar om man måste underhålla solcellerna. Vad händer till exempel med snö och pollen som landar på panelerna?

Låt “Moder Natur” ta hand om underhållet. Regn sköljer bort pollen och damm, solen smälter snön. Solceller är i princip underhållsfria.

En naturlig följdfråga: vad händer när solen inte lyser? Blir jag utan el då?

Nej, även molniga dagar producerar solcellerna el, om än mindre. Lätt molnighet ger ungefär halva produktionen jämfört med en molnfri dag. På vintern är förstås solcellsproduktionen låg. Under de tre vintermånaderna produceras bara 4 % av hela årsproduktionen.

Lasse lägger till:

När solen inte lyser köper du el som vanligt. När solen producerar mer än husets behov säljer du överskottet. Bra va?

Solceller populärt bland villaägare

Solceller är en omtyckt energilösning. De fungerar som ett komplement till andra energikällor och går bra att installera både på ett mindre och större hus.

Med solcellernas el kan du laga mat, lysa upp huset och värma duschvatten, men du kan också ladda elbilen med den. Under goda förutsättningar kan du få ut ungefär 800-1000 kWh (kilowatt per timme) per installerad kWp (kilowatt peak).

Vill du veta mer om solceller? Besök vattenfall.se/solceller och få reda på mer. Lycka till, önskar vi på Villalivet!

- Annons -