Luft/vattenvärmepump – så fungerar den

Luft/vattenvärmepump – så fungerar den

Värmeskolan del 2, i samarbete med CTC

 1. Luft/vattenvärmepumpar utnyttjar luften för att värma vatten som sedan leds in i huset. Luft innehåller alltid värme, till och med när det är minusgrader ute. Enkelt förklarat sugs uteluften in i värmepumpen via fläkten. Med hjälp av en kompressor värmer luften upp ett köldmedium (med mycket låg kokpunkt), därefter avges värmen till husets vattenburna värmesystem.
 2. Vattnet som värmts upp (av utomhusluften) fördelas i husets radiatorer och/eller golvvärme. Det ger luft/vattenvärmepumpen möjlighet att sprida värme i hela huset, till skillnad från en luft/luft-värmepump som bara sprider värmen i den delen av huset den är installerad.
 3. Ditt hus behöver tillsatsvärme vid nollgradigt och lägre temperaturer. Ju längre söderut i Sverige du bor desto mer effektivt är ett luft/vattenvärmesystem.
 4. Hur mycket du sparar på att installera en luft/vattenvärmepump varierar, men beroende på din tidigare uppvärmningskälla kan du spara upp till 80 % på uppvärmningskostnaden.1
 5. Att installera en luft/vattenvärmepump berättigar till ROT-avdrag.
 6. Installationen av en luft/vattenvärmepump kräver inte några ingrepp på din tomt, vilket gör att investeringskostnaden blir betydligt lägre jämfört med de flesta andra värmepumpar som producerar vattenburen värme.
 7. Luft/vattenvärme är ett miljövänligt energialternativ.Om alla enfamiljshus i Norden värmdes av en värmepump skulle den förbrukade energin i våra länder minska med 43 %. Den energi som används är gratis, miljövänlig och hjälper till att minska utsläppen av CO2.
 8. Här passar luft/vattenvärmepump allra bäst:
 • Hus med ett vattenburet värmesystem.
 • Hus i större delen av Sverige men allra bäst i de södra och mellersta delarna.
 • Hus med ett normalt behov av värme och varmvatten.

CTC har två typer av luft/vattenvärmepumpar. 
Varvtalsstyrda värmepumpar och värmepumpar med start- och stoppfunktion.

CTC EcoAir 500 serien är nyutvecklade värmepumpar som har varvtalsstyrd kompressor och anpassar sig till husets effektbehov. När det krävs mer värme eller varmvatten ökar värmepumpen effekten och när det behövs mindre går den ner på lägre varv.

CTC EcoAir 400 serien är konventionella värmepumpar som värmer huset och varmvattnet via en kompressor med start- och stoppfunktion (on/off-typ). En konventionell on/off värmepump är lite billigare men ger i sin tur en lite lägre besparing än en varvtalsstyrd värmepump.

Läs mer om CTC värmepumpar här

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -