- Annons -

GUIDE | Så väljer du ny garageport!

Ny garageport – Garageporten utgör en stor del av fasadens utseende. Därför är det viktigt att den harmoniserar med resten av huset för att resultatet ska bli bra när du installerar en ny. Kanske är säkerheten det viktigaste för dig och din familj? Eller planerar du att bygga ett helt nytt garage? Om du planerar ditt köp och väljer bra kvalitet håller din nya garageport i 20-30 år.

Ny garageport från Hörmann
Berry vipport från Hörmann

Typ av port

Börja med att bestämma vilken typ av port du har behov för. Den vanligaste varianten i Sverige är takskjutporten. Den frilägger hela öppningen vilket medför större genomfartsmått. Takskjutportar har den bästa isoleringsförmågan och kräver ingen snöröjning framför öppningen.

Denna porttyp är också att rekommendera om du vill välja till motordrift för en automatisk garageport. Är du däremot ute efter ett billigare alternativ finns vipporten. Den har oftast en sämre isoleringsförmåga och en enklare konstruktion, men en vipport fyller sin huvudsakliga uppgift. En tredje variant är den klassiska slagporten som passar bra för den som huvudsakligen önskar använda sitt garage åt förvaring. En slagport öppnas och stängs som en vanlig dörr. Men det kräver också att man snöröjer under vinterperioden för att kunna öppna den. Vidare är denna porttyp inte att rekommendera tillsammans med portmotor.

Ny garageport med eller utan motor

Att slippa kliva ur bilen för att öppna garageporten är enkelt och bekvämt. Merkostnaden för att välja till motordrift är relativt liten och förenklar funktionen samtidigt som det förlänger livslängden på garageporten. Dessutom är en stängd garageport med motor alltid låst, medan en garageport utan motor riskerar att stå stängd men olåst. 

ny garageport L-profil från Hörmann
Motordriven L-profil från Hörmann

Design, färg och ytstruktur

Idag erbjuder flera garageportstillverkare en mängd olika utföranden på sina garageportar. Kanske kan en trä-dekor pryda din nya garageport? Eller varför inte beställa en rosa?
Garageportarna erbjuds idag i många olika ytor och nästintill alla färger. Välj en slät yta eller en med struktur! Men tänk på att undvika svarta portar i direkt söderläge då de riskerar att blekas.

Garantier

Lägg till någon tusenlapp och välj en av de etablerade varumärkena med kvalitetsprodukter. Man får vad betalar för, och då vet du att reservdelar och garantier finns kvar – även om några år.

- Annons -